Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 14:39
Čas čtení 0:54
Adéla Ježková

FOTO: Před ruskou ambasádou v Praze lidé uctili památku obětí masakru v Buči

FOTO: Před ruskou ambasádou v Praze lidé uctili památku obětí masakru v Buči
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ PRAHA RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V sobotu odpoledne se sešli lidé před ruskou ambasádou v Praze 6, aby upozornili na masakr civilistů v ukrajinském městě Buča.

Před ruskou ambasádou ve čtvrti Bubeneč v Praze 6 se odpoledne sešli lidé, aby si připomněli oběti krveprolití v ukrajinském městě Buča, o němž se svět prostřednictvím fotografií dozvěděl 1. dubna. 

Ulice před ambasádou se zalila do rudé barvy a na zemi leželi lidé, kteří měli připomínat zavražděné civilisty. Někteří s sebou přinesli i panenky, které upozorňovaly, že krutosti se nevyhnuly ani dětem. Na akci dohlíželi policisté.

ruská ambsáda praha
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Ve městě Buča, které leží zhruba 25 kilometrů na západ od Kyjeva, a jeho okolí došlo během ruské invaze na Ukrajinu k hromadnému vraždění ukrajinských civilistů. O život mělo podle ukrajinský úřadů přijít více než 300 lidí.

Masakr byl ukrajinskou vládou označen za genocidu a ukrajinské úřady požádaly Mezinárodní trestní soud, aby jej prošetřil. Za masakr by měl být údajně odpovědný podplukovník Azatbek Omurbekov, který sám střílel do civilistů a znásilnil několik žen.

ruska ambasada praha
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Rusko jakékoli násilí odmítá, tamní ministerstvo obrany tvrdí, že všechny ruské vojenské jednotky „pokojně“ opustily město 30. března.

Doporučeno
Slovenský premiér z města Buča: Viděl jsem i masové hroby, ten pohled mnou hluboce otřásl. Putina musíme zastavit Slovenský premiér z města Buča: Viděl jsem i masové hroby, ten pohled mnou hluboce otřásl. Putina musíme zastavit 8. dubna 2022 17:34

Na sociálních sítích se fotografie a videa z místa začaly objevovat 1. a 2. dubna. Byla na nich těla civilistů pohozená na ulici či v hromadných hrobech. Některé obětí měly dokonce svázané ruce a vykazovaly známky mučení.

ruská ambasáda praha
Zdroj: ČTK/AP/Petr David Josek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle The Guardian prohlásil, že Kremlem nařízený útok na jeho zemi se rovná genocidě. Uvedl také , že důvodem, proč jsou Ukrajinci ničeni a vyhlazováni, je odmítnutí podřídit se Rusku.

Domů
Sdílet
Diskuse