Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 18:02
Čas čtení 1:25
Ema Stanovská

Ukrajinský ministr energetiky: Ruským vojákům, kteří kopali zákopy v Černobylu, zbývá maximálně rok života

Ukrajinský ministr energetiky: Ruským vojákům, kteří kopali zákopy v Černobylu, zbývá maximálně rok života
Zdroj: TASR/AP Photo/Oleksandr Ratushniak
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vojáci v Černobylu byli každou hodinu vystaveni takovému množství radioaktivního záření, které představuje maximální bezpečnou dávku na rok, říká nukleární expert.

Novináři světových médií navštívili Černobyl, poprvé od odchodu ruských vojáků. The New York Times a CNN píší, že Rusové se na místě chovali mimořádně nezodpovědně a vystavili se velkým dávkám radiace.

Ruské síly, které zjevně neměly strach o vlastní bezpečnost, se po areálu pohybovaly v buldozerech a tancích, kopaly zákopy a bunkry a vystavovaly se potenciálně škodlivému záření, přičemž většina nebezpečné radiace se nachází pod povrchem půdy.

černobyľ
Zdroj: TASR/AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Novináři, kteří toto – již opuštěné – místo navštívili, referují, že vojáci zřejmě několik týdnů tábořili v radioaktivním lese. Mezinárodní experti na jadernou bezpečnost sice tvrdí, že se mezi vojáky nepotvrdily žádné případy onemocnění způsobeného zářením, ale upozorňují, že projevit se mohou o desetiletí později.

„Vojáci v Černobylu byli každou hodinu vystaveni takovému množství radioaktivního záření, které představuje maximální bezpečnou dávku na rok,“ říká pro The New York Times nukleární expert Bruno Chareyron. „Nejnebezpečnějšími izotopy v půdě jsou Cézium 137, Stroncium 90 a různé izotopy plutonia. Dny nebo týdny strávené v těchto oblastech vedou k vysokému riziku vzniku rakoviny.“

„Maximálně rok života“

„Je to šílené, opravdu,“ řekl ukrajinský ministr energetiky German Galuščenko pro CNN. „Opravdu netuším, proč šli do Rudého lesa. Ale vidíme, že když se odtud vrátili, úroveň radiace se zvýšila.“ Podle Galuščenka ruským vojákům, kteří kopali opevnění u jaderné elektrárny, nezbývá více než rok života.

Valerij Simjonov, hlavní bezpečnostní inženýr pro jadernou lokalitu v Černobylu, říká, že Rusové situaci konzultovali s odborníky z ruské státní jaderné elektrárny. Ti prý však měli nad ruskými veliteli velmi malý vliv.

„Řekli jsme jim, aby to nedělali, že je to nebezpečné, ale oni nás ignorovali. Přišli a dělali si tady, co chtěli,“ řekl Valerij Simjonov.

CNN připomíná, že ačkoli Černobyl již není aktivní elektrárnou, sarkofág nad reaktorem, který vybuchl před téměř 36 lety, je třeba udržovat, aby se předešlo dalším únikům radiace. Pečovat je třeba i o značné množství vyhořelého jaderného paliva.

Domů
Sdílet
Diskuse