Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2022 16:30
Čas čtení 4:54
Daniel Mikolášik

MBPFW 22: Jak vypadaly přehlídky návrhářů, outfity celebrit či backstage největší československé módní události? (Reportáž)

MBPFW 22: Jak vypadaly přehlídky návrhářů, outfity celebrit či backstage největší československé módní události? (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin
MÓDA MERCEDES-BENZ PRAGUE FASHION WEEK MÓDA
Uložit Uložené

Návrat minulých dekád, procházka po Hollywoodu a luxusní outfity. I takhle vypadal pražský fashion week.

Maratón módních přehlídek československých etablovaných návrhářů, značek, ale i mladých talentovaných designérů. Největší československá módní událost Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 přinesla návrat minulých dekád, procházku po Hollywoodu či luxusní outfity účastníků se silným odkazem.

V rámci přehlídek sezóny podzim/zima 2022 jsme měli možnost vidět kolekce návrhářů jako Pavol Dendis, Michael Kováčik, známé československé značky Laformela, kterou založili Miroslava Kohutiarová a Antonín Soukup, či Vandu Jandu a její hollywoodský Walk of Fame.

Redakce Refresheru na pražském fashion weeku nemohla chybět. Přinášíme ti proto reportáž a fotografie streetstylu ze všech dnů MBPFW 22, který nás svojí originalitou a kreativními outfity přenesl na největší módní události světových metropolí. Nechyběla luxusní elegance a extravagantní módní počiny. V galerii najdeš také fotografie z backstage módní události.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfityMBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfityMBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfityMBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity
Zobrazit galerii
(30)

Na našem webu pravidelně přinášíme reportáže z módních akcí či streetstylu ze slovenských a z českých ulic. Více podobných článků, ve kterých mapujeme lokální módu, najdeš v sekci Móda. Tvorbu kvalitních výstupů můžeš podpořit prostřednictvím klubu Refresher+.

První den patřil Slovákům

První den na molu odstartoval přehlídku svou androgenní kolekcí s názvem Story Telling slovenský designér Michael Kováčik, při jejíž tvorbě vycházel z požadavků společnosti. Podle jeho slov na ní pracoval několik dlouhých měsíců a nechtěl jí nastavovat pevné mantinely. S ohlasy je prý spokojený.

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

„Každý den našeho života je jedinečným zážitkem propojujícím nespočet faktorů. V našich rukou je možnost nastavit si tón, jakým je přežijeme, co si oblékneme a jakou roli v daném dni sehrajeme,“ tvrdí návrhář. Jako ředitel soutěže krásy Miss Slovensko dal na molu prostor i korunovaným misskám Sofii Hrivňákové a Leone Novoberdaliu.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity Michael Kováčik
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin

Jeho kolekce plná ručně pletených svetrů, dekonstruovaných kabátů, sak a košil s oversized rukávy doplněných jemnými náušnicemi či náramky přinesla na molo v Pražské tržnici vzkaz precizního krejčovství. Přestože jsme u něj zvyklí spíše na monochromatické odstíny černé, šedé a bílé, na pražském fashion weeku ukázal i pár modelů ve výraznější žluté a růžové.

„Kolekce nerozděluje, právě naopak, spojuje to nejlepší z obou břehů jemnosti a strohosti, které se vzájemně dokážou dokonale obohatit,“ prozrazuje Kováčik o své nové kolekci. Při tvorbě mola vsadil na známé heslo „v jednoduchosti je krása“. Pozornost diváků se tak zaměřovala především na samotnou kolekci.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin

Úvodní přehlídkový den zakončil další etablovaný slovenský návrhář Pavol Dendis se svojí kolekcí Burning Heart. Ta je inspirovaná jeho předchozí kolekcí Dark Waters-Brave Youth a hudbou 80. let. Pestrá kolekce obsahovala několik typů látek jako vlna, denim, jemné hedvábí a viskóza.

„Změnil jsem náladu, playlist a posun nastal i v barevném schématu. Kolekce je jemnější, ale zároveň si drží správnou dávku surovosti a drzosti. Důraz kladu znovu na detaily, tailoring, nové siluety a vypuštění některých zažitých střihů. Obsahuje zejména dámské, ale také pánské modely, které jsou však značně unisexové,“ prozrazuje Dendis.

Doporučeno
Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit 18. března 2024 17:00

V nové kolekci prezentuje silnou ženu a něžného muže. Srdce obou podle jeho slov dokáže vzplanout neskrývaným citem a touhou oslovit svět vlastní identitou. „Chci se zaměřit na posun, který cítím v osobním i kreativním životě. Zůstat věrný své estetice a intuici, ale podívat se za nový horizont,“ dodává.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity Pavol Dendis
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin

„Kolekce reprezentuje můj momentální zájem o hudbu 80. let, uvolněnost a moji aktuální náladu. Mám chuť odprezentovat menší změnu, ale stále svoji vlastní autentičnost. Kolekce vznikla poměrně rychle a intenzivně, což, myslím si, je také vidět v celkové atmosféře.

Jsem rád, že se mi i se změnou barevnosti a střihů podařilo představit lidem autorskou kolekci, která nese můj rukopis a je znova o něco lepší než ta předchozí. Nesnažím se kopírovat trend, ale chci, aby mé kolekce byly aktuální a klienti se cítili pohodlně a stylově,“ prozradil pro Refresher Pavol Dendis.

Dodal také, že s ohlasy je zatím spokojený. „Myslím si, že lidé si už zvykli na moji estetiku, vědí, co mohou čekat, a já se vždy snažím něčím překvapit a zároveň udělat show. Tentokrát to byly růžové modely a konfety na molu. Chci, aby mělo publikum zážitek nejen z kolekce, ale také z celé přehlídky, aby si něco zapamatovali,“ uvedl návrhář.

Laformela má vlastní svět

Druhý přehlídkový den dostali příležitost ukázat svůj talent studenti z pražské univerzity UMPRUM, UTB ve Zlíně a z Technické univerzity v Liberci. „Sledovat trendy a následně tvořit oděvy je snadné. Já však chci, aby moji studenti vycházeli sami ze sebe, aby byli ryzí a autentičtí,“ řekla Liběna Rochová, která společně se studenty Ateliéru designu oděvu na UMPRUM předváděla kolekci. Podle jejích slov to nebyla klasická přehlídka, ale spíše jakási prezentace oděvního obrazu.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity UMPRUM
Zdroj: archív Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Zlatým hřebem večera však byla očekávaná kolekce československé značky Laformela kreativního dua Miroslavy Kohutiarovy a Antonína Soukupa. Velkolepá večerní show měla netradiční instalaci a celou prohlídku provázelo živé vystoupení písničkářky Amelie Siba v doprovodu multiinstrumentalisty Prokopa Korba známého jako Badfocus, které dotvářelo obraz celé kolekce.

Doporučeno
Na těchto teniskách můžeš v březnu vydělat tisíce. Nové Jacquemus, květinové dunky a retro Jordan Na těchto teniskách můžeš v březnu vydělat tisíce. Nové Jacquemus, květinové dunky a retro Jordan 13. března 2024 13:00

Laformela má vlastní svět, který se divákovi jeví jako paralelní vesmír, což potvrdila i nová kolekce Mainline, která definuje československý módní Olymp, kde se značka nachází. Tvůrci kolekci přinášející „roaring twenties“ popsali jako deklaraci svobody tvůrčího procesu.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity Laformela
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin

V siluetách modelů je tak zachycená síla ženské energie. Nechyběly stříbrné flitrované třásňové kousky, sametová saka, metalické cutout šaty, zebrovaný kabát z veganské kůže či kožené modely s precizními střihy. Kolekci tvoří také materiály jako biobavlna, denim, vařená vlna, viskózový lurex a hedvábné devoré.

Outfity během přehlídky dotvářely masivní kovové šperky značky Belda, kožené kabelky a vzhledem k tomu, že Laformela během aktuální sezóny navázala spolupráci se značkou Adidas, na molu nechyběla ani jejich obuv.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin

Vanda Janda doslova zazářila

Poslední – třetí přehlídkový den otevřeli mladí talenti. V Pražské tržnici se totiž představili čtyři finalisté talentové soutěže Van Graaf Junior Talent 2022. Na společné přehlídce své kolekce představili začínající módní designéři, které vybrala odborná porota na základě předložených portfolií.

Doporučeno
Zásadní momenty letošních fashion weeků: Balenciaga provokuje, jedna přehlídka skončila házením odpadků Zásadní momenty letošních fashion weeků: Balenciaga provokuje, jedna přehlídka skončila házením odpadků 6. března 2024 16:00

Mezi uchazeče o titul nejtalentovanějšího začínajícího návrháře se dostala absolventka Katedry designu Technické univerzity v Liberci a studentka Fakulty umění a designu UJEP Vendula Menšíková a studenti Ateliéru designu oděvu a obuvi na pražské škole UMPRUM Tomáš Němec, Tobias Schubert a Jaroslav Vích.

Vítězem se nakonec stal Tomáš Němec se svou temnou kolekcí „Thank God I'm an Atheist“, inspirovanou filmem Lux Aeterna francouzského režiséra Gaspara Noého. Získal tak finanční příspěvek na zhotovení nové kolekce, kterou představí v rámci podzimní edice Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, a také PR podporu projektu.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity Tomáš Němec
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin

Finálový přehlídkový den uzavírala známá slovenská designérka působící v Praze Vanda Janda svojí Walk of Fame za podpory značky Jenny Fairy, která je součástí mezinárodní módní skupiny CCC. Samozvaná diva opět potvrdila své kvality a přinesla na molo kus infantilní samé sebe, jak jsme u ní zvyklí. Zůstala věrná svým elegantním Barbie lookům, ale posunula je opět na vyšší úroveň.

„Vznik kolekce jsem konzultovala s celou rodinou. Motivem byly hvězdy, což je velmi profláknutý motiv, ale řešili jsme, jak jej uchopit jinak. Zjišťovali jsme hvězdné konstelace podle narození žen, které pro mě něco znamenají – ať už v set-upu Hollywoodu, který prezentujeme, nebo v rámci jednotlivců, kteří jsou důležití pro mě jako osobu,“ přiblížila Vanda.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity Vanda Janda
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin

Hvězdnou symboliku zařadila také do samotné módní show. „Vždyť kdo by si nepřál kráčet po hvězdách na slavném hollywoodském Walk of Fame?!“ Hvězdná kolekce tvořená ze stoprocentního hedvábí, kašmíru a vlny přinesla opět spoustu růžové, klasické A-line šaty z 50. let, týlní závoje a velké množství hvězd a flitrů.

Doporučeno
Nefitují tvoje baggy jeans tak, jak by měly? S našimi tipy budeš mít po problému Nefitují tvoje baggy jeans tak, jak by měly? S našimi tipy budeš mít po problému 4. března 2024 9:00

Podle Vandy to ovšem nejsou jen tak náhodně našité flitry. „Například na růžových šatech se ukrývá souhvězdí, pod kterým se narodila moje babička a také ženy, které jsou mým velkým vzorem. Například Sophia Loren nebo Peggy Guggenheim. Všechno se našívalo ručně a stálo mě to čtyři měsíce práce,“ prozradila Vanda.

MBPFW Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2022 Praha streetstyle móda fashion outfity Vanda Janda
Zdroj: Refresher/Dávid Marcin
Domů
Sdílet
Diskuse