Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. dubna 2022 14:30
Čas čtení 10:20
Adam Novosad

Toto je čečenský diktátor Ramzan Kadyrov. Nechává mučit gaye, je závislý na Tiktoku a peníze od Putina utrácí za Lamborghini

ZAJÍMAVOSTI RAMZAN KADYROV VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov se proslavil na Instagramu a dnes mu ve válce na Ukrajině připadla přezdívka bojovník z Tiktoku. Na svědomí však má mučení, vraždy a únosy.

Ramzan Kadyrov vlastní vzácné Lamborghini za zhruba 25 milionů korun, kterého vzniklo pouhých 21 kusů. Nosí vysoké tenisky Prada za tisíce, na oslavu jeho 35. narozenin přišel i Jean-Claude Van Damme nebo herečka Hilary Swank a zároveň čelí obviněním ze zločinů proti lidskosti.

Přestože obyvatelé ruské Čečenské republiky často žijí pod hranicí chudoby, Kadyrov si žije na vysoké noze a svůj palác má na několika místech vykládaný zlatem. Za bizarní výstřelky z války na Ukrajině, které zveřejňuje na Telegramu či Tiktoku, si vysloužil přezdívku „bojovník z Tiktoku“ a směje se mu celý internet, neboť neumí dohodit ani na basketbalový koš.

Ramzan Kadyrov je však blízkým spojencem Vladimira Putina, od kterého dostává stovky milionů ročně, a v Čečensku páchá zločiny, které si v civilizovaném světě umíme těžko představit. Političtí oponenti mizí, homosexuálové podle něj v Čečensku dokonce neexistují, i když čelí obviněním, že je nechává mučit a vraždit on sám. Toto je život čečenského diktátora.

kadyrov
Zdroj: TASR/AP

Kadyrov nosí vysoké Prada boty za 1500 dolarů

Ramzan Kadyrov deklaroval podporu ruské invazi na Ukrajinu prakticky okamžitě po jejím vypuknutí. Zelenského koncem února vyzval, aby se omluvil Vladimiru Putinovi, chce-li zachránit Kyjev a přislíbil, že na Ukrajinu pošle až 70 tisíc čečenských bojovníků na pomoc ruské armádě.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Kadyrov však veřejnost nezaujal jen svým projevem o válce. Ke svým speciálním jednotkám promlouval v outfitu, kterému dominovaly luxusní boty od značky Prada. Čečenský lídr je známý svou zálibou v drahých kouscích oblečení, ale i aut či nemovitostí, na sociálních sítích ovšem schytal kritiku za to, že si na podporu ruské agrese na Ukrajině obul boty od Prady jako západní značky.

Model bot Prada Monolith, který měl Kadyrov na nohou, se přitom prodává za více než 1500 dolarů. Netrvalo dlouho a samotná značka Prada týden po začátku invaze oznámila, že v Rusku přerušuje veškeré obchodní aktivity a stahuje se z ruského trhu. Na sociálních sítích zlidověla fráze, že v případě Kadyrova opravdu platí „ďábel nosí Pradu“.

Gayové? V Čečensku žádné gaye nemáme, tvrdí Kadyrov

Média, nevládní organizace i samotné státy světa opakovaně obviňují Čečensko v čele s Kadyrovem z nelidského přístupu k LGBTQ komunitě v zemi. Největší rozruch ve světě vzbudily šokující příběhy o pronásledování, vraždění a mučení homosexuálů v Čečensku z let 2016 a 2017, informuje Washington Post.

Když ruské opoziční noviny Novaja Gazeta zveřejnily několik příběhů pronásledovaných homosexuálů, kteří museli z Čečenska utéct, aby si zachránili vlastní život, Kadyrov prohlásil, že nic takového se v zemi neděje. „Je to nonsens. Nemáme tady takové lidi. Nemáme žádné gaye. Pokud tady nějací jsou, vezměte si je do Kanady,“ uvedl v rozhovoru.

Doporučeno
Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? 7. července 2023 7:30

Kadyrov dlouhodobě trvá na tom, že pronásledování LGBTQ komunity v Čečensku je výmyslem západních médií, protože homosexuálové v zemi neexistují. Podle aktivistů musí čečenští homosexuálové vést dvojí život a setkávat se potají, ale přesto jim hrozí obrovské riziko násilí nebo dokonce smrti. 

Kadyrovovův mluvčí Alvi Karimov dokonce před lety řekl, že pokud by Čečenec věděl o tom, že má rodinného příslušníka homosexuála, rychle by se ho zbavil. „Policie by se o ně nemusela starat, protože jejich vlastní příbuzní by je poslali tam, odkud by se nevrátili,“ konstatoval.

Diktátor závislý na Instagramu

Ramzan Kadyrov miloval Instagram, jenže následkem amerických sankcí v roce 2017 mu sociální síť účet zablokovala. Spojené státy americké na Kadyrova uvalily sankce za to, že v Čečensku nese zodpovědnost za útlak, mučení i vraždění.

V tomto bodě přitom Kadyrov na Instagram přidal více než 8 tisíc příspěvků, což z něj udělalo nejaktivnějšího světového politika na platformě. S více než 3 miliony fanoušky sdílel vše možné od cvičení v posilovně, vojenských manévrů až po sbírání květin na louce, píše The New Yorker.

List The New York Times ve svém článku z roku 2015 označil Kadyrova za „závislého na Instagramu“. I když se Kadyrov po sankcích a zablokování účtu tvářil, že mu tento trest nevadí, podle zákulisních informací jej zrušení osobního účtu zasáhlo. „Čeká mě bezesná noc,“ žertoval.

Kadyrovův režim už čelí obviněním ze zločinů proti lidskosti

Vládnutí tvrdou rukou v Čečensku Kadyrovovi nepřineslo pouze sankce ze strany Spojených států amerických či Evropské unie, ale od loňského roku čelí i obviněním ze spáchání zločinů proti lidskosti, informuje Them.us.

Doporučeno
„Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka „Obyvatelé Ukrajiny už čekají od Ruska všechno.“ Vysvětlujeme s expertem, jaké budou dopady výbuchu přehrady Nová Kachovka 6. června 2023 12:28

Čečensko podle nevládní organizace European Center for Constitutional and Human Rights prokazatelně pronásleduje, mučí a vraždí homosexuály. Na základě důkazů z této autonomní ruské republiky vypracovali aktivisté 97stránkovou stížnost, která vyzývá evropské země, ale i Mezinárodní trestní soud, aby se zabývaly zločiny Kadyrovova režimu.

Od roku 2017 přitom má Mezinárodní trestní soud na stole stížnost, která se zabývá perzekucí LGBTQ komunity v Čečensku, avšak Rusko zrušilo svou participaci na trestních řízeních před tímto soudem, a tak instituce na ruském území ztratila jurisdikci. Aktivisté proto od roku 2021 žádají, aby se vyšetřování Kadyrovových zločinů ujalo Německo a stalo se tak lídrem evropských zemí v trestání zločinů proti lidskosti.

Tiktokoví bojovníci s hračkářskými meči na Ukrajině

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu se Ramzan Kadyrov společně se svými jednotkami, které do války vyslal on sám, stal terčem častého posměchu.

Kadyrov se svými fanoušky komunikuje na Telegramu, ale i na Tiktoku, což následují samotní bojovníci, a proto spoustu videí od „kadyrovců“ z bojů na Ukrajině najdeš na této sociální síti. Na internetu se však objevují i ​​videa, která možná mají pobavit, ale spíše kadyrovce jen zesměšňují, a tím si vysloužili přezdívku „Tiktok troops“, píše Independent.

Doporučeno
Vyrábí nabíječky pro armádu z Elf barů. Jedna zachránila i život, tvrdí dobrovolníci z Ukrajiny Vyrábí nabíječky pro armádu z Elf barů. Jedna zachránila i život, tvrdí dobrovolníci z Ukrajiny 25. února 2023 16:00

Kadyrovci měli na Ukrajině působit jako psychologický tlak na ukrajinskou armádu i místní obyvatele, protože Čečenci se rádi zobrazují jako brutální bojovníci schopní čehokoli, uvádí The Daily Dot. Místo toho se na Tiktoku natáčejí, jak střílejí na zjevně prázdnou budovu „plnou ukrajinských nacistů“ nebo poskakují kolem sebe s hračkářskými meči.

Nechal Kadyrov zabít novinářku, která ho označila za nového Stalina?

Vražda novinářky Anny Politkovské z roku 2006 dodnes rezonuje v ruské veřejnosti. Politkovské nebylo ani 30 let, když ji někdo zavraždil čtyřmi střelami z pistole ve výtahu její bytovky v Moskvě. I když svět opakovaně vyzýval ruskou vládu, aby vraždu nechala důkladně prošetřit a pachatele potrestala, objednatele činu dodnes nenašli.

Politkovská však měla po profesionální stránce blízko právě k Ramzanu Kadyrovovi. Ve svých reportážích často cestovala do konfliktních oblastí, kde probíhaly operace ruských speciálních jednotek nebo armády, aby z těchto míst přinášela skutečné příběhy toho, co ruské elity vykonávají, informuje The Guardian.

V rozhovoru pro rádio Svobodná Evropa jen týden před svou smrtí označila Kadyrova za „Stalina našich dní“ v reakci na pronásledování, únosy a mizení oponentů čečenského lídra, o kterých sama psala. Politkovskou zavraždili 7. října, jen dva dny po oslavě Kadyrovovy třicítky a v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina.

Doporučeno
Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím 24. února 2023 13:00

I když na Kadyrova okamžitě padl stín podezření, že si vraždu novinářky nechal objednat on či někdo z jeho okolí, ruským bezpečnostním složkám se objednatele nepodařilo nikdy najít.

Kadyrov jako frustrovaný basketbalista, který nedohodí ani na koš

Ramzan Kadyrov se jako neoficiální čečenský prezident často objevuje na různých sportovních akcích a otevírání nových sportovních komplexů, které mají sloužit k propagaci sportu v zemi.

Jinak tomu nebylo ani v nové basketbalové hale, kde se nedávno Kadyrov rozhodl přítomným státním představitelům, sportovcům i fanouškům ukázat své basketbalové umění. Diktátor ale opakovaně nedokázal dohodit míč tak daleko, aby jím trefil obruč a hodil koš, píše Visegrad 24.

Marně se to snažil napravit opakovanými pokusy, nikdy nedohodil ani na obruč, a tak v závěru vzteky odkopl míč do hlediště. Odkop byl mnohem úspěšnější než pokusy o házení koše, protože míčem nechtěně trefil visící vlajku ruské autonomní Ingušské republiky. Navzdory trapnosti ho fanoušci stejně ocenili potleskem.

Doporučeno
Olena přišla kvůli válce, Olga za láskou. Dnes vaří boršč a varenyky v pražských Strašnicích Olena přišla kvůli válce, Olga za láskou. Dnes vaří boršč a varenyky v pražských Strašnicích 24. února 2023 6:00

Když jako velitel bojovníků na Ukrajině nechtěně zveřejňuješ taktiku

Ruská armáda na Ukrajině od začátku invaze neukázala výjimečné bojové ani taktické schopnosti. Ruské jednotky po téměř dvou měsících války přišly o skoro tucet vysoce postavených generálů či důstojníků, kteří se snažili vojsko vést  přímo na bojišti, ale vícekrát chybovali i samotné hlavy států.

Běloruský prezident Alexander Lukašenko ve videu z jednání své bezpečnostní rady na začátku března ukázal mapu invaze, která naznačovala, že by se boje mohly přesunout do Moldavska, kde má už léta svou základnu ruská armáda v separatistickém regionu Podněstří. 

Ramzan Kadyrov nyní navázal na běloruský protějšek, když před pár dny na Telegramu zveřejnil video s mapami bojiště rozloženými na stole. Podle Kadyrova tyto mapy „právě dostal od svých velitelů“. Z videa lze vyčíst, že se opravdu jedná o mapy Ukrajiny, protože analytikům se podařilo identifikovat několik pozic na východě země.

Polygamie by podle Kadyrova vyřešila ruskou demografii

Čečenský lídr se proslavil svým neobvyklým postojem k polygamii v Rusku. V minulosti prohlásil, že v ruských republikách, kde tvoří většinu populace muslimové, by měla být polygamie povolena zákonem. Podle Kadyrova muslimové kritizující polygamii nejsou skutečnými následovníky Alláha, píše The Globe Post.

Doporučeno
Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) 24. února 2023 6:00

Kadyrov svou iniciativu na podporu polygamie v Rusku obhajoval slovy, že pro rodiny je podle něj lepší, pokud se muž může legálně oženit s více ženami najednou, než kdyby měl mít milenky vedle monogamního manželství. Legalizaci polygamie dokonce označil za krok, který by potenciálně mohl zvrátit demografický úpadek Ruska.

Navzdory těmto tvrzením není polygamie oficiálně legalizována ani v Čečensku, kde Kadyrov vládne. Muslimským mužům vzkázal, aby poslouchali Alláha a oddali se nejvíce se čtyřmi ženami, ale ať tyto svazky zbytečně neregistrují na úřadech. Kadyrov přitom vícekrát vyzněl pokrytecky, jelikož v roce 2009 veřejně schvaloval vraždy sedmi žen, které byly zabity pro podezření z nevěry ve vztahu s manželem, informuje The New York Times.

Z chudého Čečenska až ke vzácnému Lamborghini

Ramzan Kadyrov financuje svůj luxusní život zejména pomocí peněz, které jako neoficiální prezident a lídr dostává od Vladimira Putina z Moskvy. V roce 2015 deník The Guardian informoval, že Čečensko od Kremlu ročně dostává více než 650 milionů eur (zhruba 15 miliard korun), z nichž velká část končí v kapsách předních funkcionářů režimu v čele s Kadyrovem, píše The Guardian.

Doporučeno
Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo 23. února 2023 6:00

I když se o Kadyrovovi léta vědělo, že vládne tvrdou rukou, v roce 2011 si nechal za státní peníze zorganizovat oslavu svých 35. narozenin. Společnost mu na ní dělaly hvězdy světového formátu jako Seal, Jean-Claude Van Damme, Vanessa-Mae či herečka Hilary Swank. Swank se vzápětí po ostré kritice vyjádřila, že své účasti na oslavě lituje.

Kadyrov si užívá životní styl, který nereflektuje oficiální příjem na pozici čečenského lídra, o čemž svědčí i diktátorova záliba ve sbírání luxusních automobilů. Podle Autoevolution dokonce vlastní vzácné Lamborghini Reventón, kterých vzniklo pouhých 21 kusů, ale celá Kadyrovova sbírka sportovních aut přesahuje hranici 50 vozidel.

Domů
Sdílet
Diskuse