Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2022 20:03
Čas čtení 0:44
Viktor Kniš

Evropská unie a Rusko jsou v konfliktu. Vyhoštění diplomatů má dohru

Evropská unie a Rusko jsou v konfliktu. Vyhoštění diplomatů má dohru
Zdroj: TASR/AP
NEWS EVROPSKÁ UNIE RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ruské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že 18 členů delegace EU v Rusku bylo prohlášeno za tzv. nežádoucí osoby.

Evropská unie v pátek kritizovala jako neopodstatněné rozhodnutí Ruska o vyhoštění 18 diplomatů EU, kterým Moskva reagovala na vypovězení svých zástupců z Bruselu pro obvinění ze špionáže.

„Evropská unie odsuzuje neoprávněné, bezdůvodné rozhodnutí Ruské federace o vyhoštění 18 členů Delegace Evropské unie v Ruské federaci,“ uvádí se v prohlášení diplomatické služby EU. „Páteční rozhodnutí ruských orgánů nemá žádné odůvodnění kromě toho, že to je čistě odvetný krok. Postup, který si Rusko zvolilo, ještě více prohloubí jeho mezinárodní izolaci,“ citovala z prohlášení agentura AFP.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí dříve oznámilo, že 18 členů delegace EU v Rusku bylo prohlášeno za tzv. nežádoucí osoby (persona non grata) a budou muset v nejbližší době opustit území země.

Ministerstvo si v pátek předvolalo vedoucího delegace EU, velvyslance Markuse Ederera, aby mu předložilo protest proti nedávnému vyhoštění 19 ruských diplomatů akreditovaných u orgánů Unie. Resort prohlásil, že EU nese odpovědnost za systematické ničení architektury bilaterálního dialogu a spolupráce, budované desetiletí.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Šéf diplomacie EU Josep Borrell 5. dubna oznámil, že rozhodl o vyhlášení 19 představitelů stálé mise Ruské federace při EU za nežádoucí osoby za aktivity, které jsou v rozporu s jejich diplomatickým statutem.

Josep Borrell
Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo
Domů
Sdílet
Diskuse