Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2022 20:01
Čas čtení 1:22
Adam Novosad

NFT prvního tweetu historie chtěl investor prodat za 48 milionů, lidé mu nabídli 277 dolarů. Za rok ztratil 99 procent hodnoty

NFT prvního tweetu historie chtěl investor prodat za 48 milionů, lidé mu nabídli 277 dolarů. Za rok ztratil 99 procent hodnoty
Zdroj: unsplash/Jeremy Bezanger/volně k užití
NEWS KRYPTOMĚNY NFT ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Íránský kryptoměnový investor bude na svůj nákup historicky prvního NFT dlouho vzpomínat.

Sběratelský kousek, který měl íránskému investorovi desetkrát znásobit vložené peníze, svůj účel nesplnil. Kryptoměnový podnikatel Sina Estavi si loni koupil originál historicky prvního tweetu zakladatele sociální sítě Twitter Jacka Dorseyho ve formě NFT za 2,9 milionu dolarů, protože věřil, že společně s kouskem historie investuje do hotového zlatého dolu. Opak se ukázal být pravdou, informuje Coindesk.

Estavi mezitím skončil v íránském vězení, odkud ho nakonec pustili, ale dosud čelí několika obviněním z podvodu. Možná i proto se chtěl svého NFT zbavit, o čemž svět informoval v příspěvku na Twitteru ze začátku dubna.

Na online tržnici spustil aukci, ve které chtěl za Dorseyho tweet inkasovat minimálně 48 milionů dolarů. Velkoryse oznámil, že pokud se mu NFT podaří prodat, 50 procent ze zisku daruje na charitu. Estavi předpokládal, že charitativní organizaci bude moci poslat kolem 25 milionů dolarů, jenže aukce nezaznamenala takový úspěch, jaký předpokládal.

Aukce se v době jejího úvodního trvání zúčastnilo jen sedm osob, které měly o NFT zájem. Nikdo však nebyl ochoten zaplatit vyžádaných 48 milionů dolarů a ani více než 2,9 milionu, které Estavi původně investoval.

Doporučeno
Petr Mára: NFT jsou devadesátky na internetu. Když jsem koupil první, musel jsem se smát. Hodnotu budou mít 2–3 % NFT projektů Petr Mára: NFT jsou devadesátky na internetu. Když jsem koupil první, musel jsem se smát. Hodnotu budou mít 2–3 % NFT projektů 21. února 2022 11:30

Ze sedmi nabídek dosáhla nejvyšší hodnoty 0,09 ETH, což bylo v době odeslání nabídky kolem 277 dolarů, zatímco nejnižší byla jen 0,0019 ETH nebo kolem 6 dolarů. Tyto nabídky z prvního týdne aukce Estaviho neuspokojily, a tak svou původní očekávanou cenu smazal, ale následně i tak získal nejvyšší nabídku ve výši 2,2 ETH, což představuje kolem 6 200 dolarů.

„Moje nabídka k prodeji byla příliš vysoká a ne všichni si ji mohli dovolit. Je pro mě důležité, kdo si to koupí, protože toto NFT neprodám jen tak komukoli. Nemyslím si, že si toto NFT zaslouží kdokoliv,“ vyjádřil k aukci Estavi. „Toto NFT není jen tweet, je to Mona Lisa digitálního světa,“ konstatoval s tím, že momentálně neví, jestli svůj sběratelský kousek nakonec prodá.

Zpět
Sdílet
Diskuse