Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2022 17:53
Čas čtení 1:48
Vojtěch Vanda

Policie sdílela velikonoční video, kde ochranka „omylem“ zbila koledníky. Po pár hodinách jej smazala

Policie sdílela velikonoční video, kde ochranka „omylem“ zbila koledníky.  Po pár hodinách jej smazala
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI POLICIE ČR VELIKONOCE
Uložit Uložené

Vtipné, nebo ne? Policie sdílelo velikonoční přání, které se setkalo s rozporuplnými reakcemi.

Aktualizace 16. 4., 18:22: Policie České republiky poslala všem svým sledujícím přání k Velikonocům formou videa. V něm muž jakožto člen Ochranné služby PČR zbil na náměstí partu koledníků, která se snaží dostat s pomlázkou k ženě, kterou chrání. Video, které se objevilo na internetu v sobotu, se setkalo u veřejnosti s rozporuplnými reakcemi. Policisté video nejprve sdíleli na sociální sítě, posléze jej smazali jak z Twitteru, tak z Facebooku i z YouTube.

Doporučeno
Policie sdílela fotku kolegyň s moučnými otisky rukou na pozadí. „Je to příjemný vánoční žertík,“ tvrdí, sexismus odmítá Policie sdílela fotku kolegyň s moučnými otisky rukou na pozadí. „Je to příjemný vánoční žertík,“ tvrdí, sexismus odmítá 15. prosince 2021 15:03

Ději velikonočního přání byl poměrně jednoduchý a skoro beze slov. Projíždějící auto s důležitou osobou zastaví na jednom z českých náměstí, kde vystoupí žena s ochrankou. Ta je nicméně zaregistrována partou koledníků, kteří chtějí dostat výslužku pomocí svých pomlázek.

Když se rozhodnou k žene přiblížit, zbystří ochranka, která pomocí blíže nespecifikovaného bojového umění zpacifikuje všechny koledníky na hromadu. Nic netušící hlídaná žena následně bodyguarda okřikne, jelikož se nejedná o nebezpečné útočníky, ale koledníky. Proto je ochránce zvedne ze země a všichni dohromady si připijí.

Policie, včetně vedoucí odboru komunikace a vnějších vztahů Kateřiny Rendlové, video sdílela na Twitteru. Po nějaké době jej však vymazalo. Na této síti na něj reagoval akorát novinář Václav Moravec, který sdílel link z YouTube. „Snad je Policie ČR v lepším stavu, než naznačuje její velikonoční přání?“ vznesl řečnickou otázku.

Na Facebooku nicméně video zůstalo a jak bylo vidno z komentářů, nešlo vždy o kladné reakce. Ty, které video měly za recesi a vtipné přání, vyvažovaly naopak komentáře, které měly video za „trapné“ a „stupidní“. „Koukám, že se na náměstí v Mělníku natáčí hodně. Že by upoutávka na nový Kameňák?“ zeptal se jeden z reagujících. „Co tím chce policie říct? Že vidí a bojuje s nebezpečím tam, kde není?“ napsal komentář zase jeden z uživatelů Twitteru.

Důvod, proč policie video z Twitteru smazalo, se REFRESHER pokusil zjistit. Policisté nicméně do vydání článku neodpověděli. Po vydání článku smazala policie video jak z Facebooku, kde získalo více než 1500 reakcí, tak i z YouTube.

Doporučeno
Policie sdílela fotku kolegyň s moučnými otisky rukou na pozadí. „Je to příjemný vánoční žertík,“ tvrdí, sexismus odmítá Policie sdílela fotku kolegyň s moučnými otisky rukou na pozadí. „Je to příjemný vánoční žertík,“ tvrdí, sexismus odmítá 15. prosince 2021 15:03

Kontroverzní Vánoce

Český internet řešil jeden z příspěvků policie na sociálních sítích i na Vánoce. Výkonná ředitelka spolku Konsent Johanna Nejedlová tehdy upozornila na story na Instagramu, kde dvě policistky stály u pečení s válečkem a moučnými otisky rukou na hýždích. Nejedlové se nelíbilo stereotypní sexistické zachycení situace, které vychází zejména z mužské představivosti.

„Večery trávíme polštářovými bitvami ve spodním prádle. Pokud se zrovna nepoléváme vodou v bílých tričkách,“ napsala tehdy na Twitter. REFRESHER tehdy požádal policii o vyjádření. 

„Rozhodně to za sexistickou záležitost nepovažujeme. Kolegyně nám to samy zaslaly,“ okomentoval příspěvek vedoucí oddělení tisku policie Ondřej Moravčík. „Náš Instagram je dlouhodobě považován za jeden z nejlepších účtů státní správy a za uvolněnou atmosféru a komentáře jsme byli dokonce oceněni. Považujeme to za naprosto standardní formu komunikace. Byl to spíš příjemný vánoční žertík,“ dodal.

Zpět
Sdílet
Diskuse