Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2022 13:11
Čas čtení 1:05
Adéla Ježková

Valproát sodný se v Británii stále předepisuje těhotným. Způsobil přitom trvalé deformace 20 tisícům dětí

Valproát sodný se v Británii stále předepisuje těhotným. Způsobil přitom trvalé deformace 20 tisícům dětí
Zdroj: Unsplash/freestocks/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lék, který způsobil tělesné deformace a neurologické problémy u desítek tisíc dětí, se v Británii stále předepisuje těhotným ženám.

Lékaři podle The Times již v roce 1973 věděli, že lék na epilepsii valproát sodný představuje riziko pro nenarozené děti a přesto nařídili, aby byla varování z balení odstraněna. Téměř o 50 let a 20 000 postižených dětí později se tak stále předepisuje těhotným ženám.

Valproát sodný je spojován s tělesnými vadami, autismem a opožděným vývojem dětí, pokud jej užívají jejich matky. Podle bývalého ministra zdravotnictví Velké Británie Jeremyho Hunta preparát představuje velké riziko pro bezpečnost pacientů. Vyzval ministry, aby našli okamžitou nápravu a zabránili „škodám, kterým se lze vyhnout“.

Podle nejnovějších údajů Agentury pro regulaci léčiv a zdravotnických prostředků (MHRA), na které odkazuje server Independent, bylo v období 2020 až 2021 valproátu sodnému vystaveno 222 těhotných žen.

Doporučeno
Těhotné ženy, které nepůjdou na potrat, dostanou 4000 eur, navrhuje radní v Itálii. Je to manipulace s těly žen, zní kritika Těhotné ženy, které nepůjdou na potrat, dostanou 4000 eur, navrhuje radní v Itálii. Je to manipulace s těly žen, zní kritika 14. dubna 2022 19:47

Jednou z nich byla i Catherine McNamara, které bylo řečeno, že lék je během těhotenství bezpečný. Její syn Sebastian se ale narodil s trvalými deformacemi, uvedl The Times. McNamara obviňovala sama sebe, zatímco jiná žena uvedla, že jí byl lék podán bez jakéhokoli bezpečnostního letáku.

MHRA uvedla, že míra expozice od zavedení programu prevence těhotenství postupně klesá a je nyní podstatně nižší než v minulosti. Mluvčí britské Národní zdravotnické služby (NHS) uvedl, že byla vytvořena expertní skupina, která má pomoci snížit v příštím roce užívání valproátu u žen, které mohou otěhotnět, o 50 %.

Doporučeno
Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít 22. února 2022 11:30

Hunt, který předsedá výboru pro zdravotnictví a sociální péči, se však domnívá, že to nestačí, a přirovnal tento problém ke skandálu s thalidomidem, který v šedesátých letech způsobil epidemii vývojových vad.

„Je načase, aby se britský stát postavil čelem ke své odpovědnosti. Stejně jako jsme to nakonec udělali vůči obětem thalidomidového skandálu. Je neuvěřitelné, že po tolika varováních se to stále nevyřešilo,“ dodal Hunt.

Domů
Sdílet
Diskuse