Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 16:01
Čas čtení 1:32
Ilona Hobzová

Chlapec po operaci mandlí krvácel a upadl do kómatu. Soud nyní obviněným zdravotnicím uložil podmíněné tresty

Chlapec po operaci mandlí krvácel a upadl do kómatu. Soud nyní obviněným zdravotnicím uložil podmíněné tresty
Zdroj: ČTK/Vostárek Josef
NEWS POLICIE ČR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pardubický soud uložil podmíněný trest lékařce a zdravotní sestře, další zdravotní sestru navrhl státní zástupce zprostit obžaloby.

Pardubický soud uložil podmíněné tresty lékařce a zdravotní sestře v případu chlapce, který v roce 2017 kvůli komplikacím po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu. Podmínečný trest dvěma zdravotnicím navrhl státní zástupce, který požaduje trest i pro Nemocnici Pardubického kraje. Informaci přinesl web ČT24.

Trestní stíhání od roku 2019

Trestní stíhání v případě tří osob zahájila policie už v roce 2019. Společně s nemocničním zařízením bylo stíháno také několik fyzických osob, které chlapce ošetřovaly. Konkrétně sloužící lékařka Martina Šípková a sestry Barbora Špásová a Alena Chovancová. Zatímco prvním dvěma státní zástupce navrhnul podmínku, Chovancovou doporučil zprostit obžaloby, protože jí nebylo možné prokázat trestní jednání.

Podle státního zástupce se Šípková a Špásová dopustily těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Pro doktorku požadoval zástupce jeden rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky a zákaz činnosti lékařky v pediatrii na dva roky. Zdravotní sestře navrhl roční trest vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku.

Osmiletý Adam krvácel po operaci 13 minut 

Děsivý incident se odehrál v pardubické nemocnici v roce 2017. Tehdy osmiletý Adam tam podstoupil banální operaci nosních a krčních mandlí. Několik dní po zákroku ale začal masivně krvácet  a kvůli nedostatečné reakci personálu upadl do vigilního kómatu, ve kterém je dodnes. Případ z roku 2017 vytáhl na světlo investigativní pořad Infiltrace. REFRESHER tehdy celý incident shrnul v přehledném článku

Doporučeno
Osmiletý Adam krvácel po operaci 13 minut, než mu v pardubické nemocnici pomohli. Teď je v kómatu Osmiletý Adam krvácel po operaci 13 minut, než mu v pardubické nemocnici pomohli. Teď je v kómatu 5. června 2019 17:31

„Podle soudních znalců měl zdravotnický personál chlapce krvácejícího po operaci mandlí přesunout na vyšetřovnu dětského oddělení a poskytnout mu do příchodu lékařů první pomoc, zejména jej uvést do správné polohy a verbálně jej zklidnit. Sloužící lékařka měla zároveň okamžitě přivolat zkušeného lékaře. Mohla také vše telefonicky konzultovat se sloužícím specialistou ORL. Namísto toho personál nechal matku s dítětem odejít na jiné patro k ambulanci ORL, která však byla v noci zavřená,“ uvádí web ČT24.

Těžkého ublížení na zdraví se podle žalobce dopustila i pardubická nemocnice tím, že neměla jasně definované postupy, jak v případě takových pooperačních komplikací postupovat. Rodina chlapce, které incident obrátil život doslova vzhůru nohama, se už několik let domáhá odškodnění ve výši 22 milionů korun. Nemocnice jí původně nabízela 15,5 milionu korun, dohoda ale zatím stále není uzavřena. Rodina zatím dostala šest milionů korun jako zálohu. 

Domů
Sdílet
Diskuse