Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2022 17:04
Čas čtení 1:15
Ilona Hobzová

Křetínský zasáhl před volbami do titulní strany francouzského časopisu, který vlastní, tvrdí redakce. Šéfredaktorka to popírá

Křetínský zasáhl před volbami do titulní strany francouzského časopisu, který vlastní, tvrdí redakce. Šéfredaktorka to popírá
Zdroj: EPH
NEWS DANIEL KŘETÍNSKÝ FRANCIE
Uložit Uložené

Redaktoři francouzského časopisu Marianne vydali prohlášení, v němž se ohrazují vůči údajnému zásahu do titulní strany.

Většinový vlastník francouzského časopisu Marianne, Čech Daniel Křetínský, měl podle redakce zasáhnout do toho, jak bude vypadat titulní strana periodika. „Jde o nepřípustný zásah do nezávislosti médií,“ uvedla redakce v prohlášení. Na to reagovala i šéfredaktorka časopisu Natacha Polony. Podle ní byla změna titulní strany nezávislým rozhodnutím.

Redakce: Nepřípustný zásah do nezávislosti 

„Hlavní akcionář novin přímo zasáhl a změnil titulní stranu čísla, které má vycházet ve čtvrtek 21. dubna 2022. Na tom, co se mělo původně na titulní straně objevit, se na dvou schůzkách dohodlo vedení a celá redakce,“ stojí v prohlášení.

Na původní titulní straně byly fotografii očí prezidentských kandidátů pro nadcházející druhé kolo voleb, Emmanuela Macrona a Marine Le Pen. U Macronových očí stálo slovo „Vztek…“ (La colère…), u Le Pen „…nebo chaos?“ (…ou le chaos?). U druhé verze fotografie zůstaly, text se ale změnil na verzi „Navzdory hněvu... ...zabránit chaosu“.

Doporučeno
Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan 7. října 2023 11:00

„Toto vměšování našeho majoritního akcionáře Daniela Křetínského představuje závažný útok na redakční nezávislost Marianne. Stalo se tak navzdory tomu, že (Křetínský) osobně a dokonce dvakrát slíbil, že to bude respektovat. Až dosud tak činil,“ píše dále v prohlášení Společnost redaktorů Marianne (SRM).

Marine Le Pen na Twitteru novinářům poděkovala za to, že „odhalili vliv peněz na editorská rozhodnutí médií“.

Podle šéfredaktorky šlo o nezávislé rozhodnutí

Po vyjádření redakce zveřejnila prohlášení i šéfredaktorka časopisu Natacha Polony. Ta uvedla, že pro změnu se vedení redakce rozhodlo nezávisle. Titulek redakce odůvodnila „s ohledem na nesmírnou nespokojenost občanu vůči systému“.

Daniel Křetínský kromě Marianne vlastní podíl také ve francouzském deníku Le Monde. V Čechách společně s s Patrikem Tkáčem kontroluje Czech News Center, jeden z největších mediálních domů v Česku, který vydává například deníky Blesk, Aha! a E15 nebo časopis Reflex. 

Domů
Sdílet
Diskuse