Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2022 18:58
Čas čtení 1:20
Ilona Hobzová

Kadeřnice z USA učí, jak na vlasech poznat stopy domácího násilí. Tuto metodu prosadila i do zákona

Kadeřnice z USA učí, jak na vlasech poznat stopy domácího násilí. Tuto metodu prosadila i do zákona
Zdroj: ndla/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Zákon ukládá lidem ve službách, jako je kadeřnictví, manikúra nebo kosmetika, absolvovat kurz, během kterého se u zákaznic a zákazníků naučí rozpoznat známky domácího násilí.

Tennessee ve Spojených státech se přiřadilo k dalším zemím, ve kterých začal platit speciální zákon. Podle něj musí kadeřnice, barbeři nebo kosmetičky absolvovat speciální školení, díky kterému u svých klientek a klientů rozpoznají známky domácího násilí. Přijetí zákona iniciovala Susanne Post, majitelka kadeřnictví a žena, která má s domácím násilím zkušenosti. 

Modřiny, vytrhané vlasy i rušení termínů

„Dotyk má opravdu zvláštní moc. Jsme v místnosti s klienty, často i několik hodin, máme tak jedinečnou příležitost pustit se do hlubších rozhovorů,“ uvedla kadeřnice Susanne Post. Ta iniciovala přijetí zákona poté, co si sama prošla domácím násilím a následně zjistila, že podobné zkušenosti mají i některé z jejích klientek. 

Ti, kteří kurz absolvují, se naučí rozpoznat znaky domácího násilí a také jim poradí, jak na toto téma vhodně zavést s klientkami nebo klienty řeč. „Existují samozřejmě fyzické znaky jako modřiny nebo vytrhané vlasy. Ženy na sobě také mohou mít více make upu, než je běžné, aby zakryly stopy po bití,“ uvedla Susanne.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Upozorňuje také na další náznaky toho, že něco není v pořádku, například když klientka podezřele často ruší termíny. „Oběti domácího násilí bývají velmi často izolované, od zbytku rodiny a blízkých přátel. To je něco, co můžeme odhalit právě my,“ doplnila.

Mohou zachránit život

Zákon, který v Tennessee vstoupil v platnost 1. ledna letošního roku, pomohl prosadit státní zástupce Sam Whitson. „Lidé v kadeřnictvích a salonech si se svými klienty vytvoří zvláštní vztah, svým způsobem jsou takoví poradci,“ řekl Whitson. Pracovníky a pracovnice v kosmetických a kadeřnických službách označil jako další sadu očí, které by mohly zachránit něčí život. Podobný zákon už platí například v Arkansasu, Illinois a Washingtonu.

Podle organizace National Domestic Violence Hotline se v USA každý rok stane více než 12 milionů žen a mužů obětí násilí ze strany svých partnerů. Národní koalice proti domácímu násilí přijímají linky specializované na tuto problematiku více než dvacet tisíc hovorů denně.

Situace se zhoršila i kvůli lockdownům v souvislosti s pandemií koronaviru. Počet případů domácího násilí vzrostl v roce 2020 ve Spojených státech o 8,1 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse