Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 17:30
Čas čtení 3:02
Dominik Vetrák

Konec 4. části Moon Knighta zamotal hlavu i komiksovým expertům. Kdo je záhadná postava a v čem ti seriál lže?

FILMY A SERIÁLY MOON KNIGHT
Uložit Uložené

Posledních 15 minut ze 4. části Moon Knighta působí jako úplně jiný seriál. Co se tam přesně dělo?

V článku se nacházejí spoilery ke čtvrté části seriálu Moon Knight.

Ve třetí části marvelovského seriálu Moon Knight jsme viděli, jak Steven Grant společně s bohem Konshuem změnil oblohu a jak proto egyptští bohové uvěznili Konshua. Steven Grant/Marc Spector přišli o schopnosti Moon Knighta. Ty by se jim ve čtvrté epizodě nesmírně hodily, jelikož čelili ozbrojeným gaunerům pod vedením Arthura Harrowa. Ten nakonec také postřelil Marca Spectora.

Psychiatrická léčebna, nebo sen?

Namísto smrti se však Marc na konci epizody probudil v jakémsi psychiatrickém zařízení. Jeho manželka Layla je jednou z pacientek, zatímco on je na sedativech. Arthur Harrow je místní lékař a vše nasvědčuje tomu, že si Marc Spector události celého seriálu jen představoval ve své hlavě, zatímco je zavřený v psychiatrické léčebně.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Arthur Harrow je v jeho příběhu záporák, neboť ve skutečnosti mu v léčebně ordinuje přísnou léčbu. Layla je jeho manželka, neboť s ní má blízký vztah i v léčebně. Harrowovi poskokové jsou zase léčitelé v ústavu.

Egyptští bohové a artefakty zase souvisí s tím, že se Marc v léčebně kolem dokola dívá na dobrodružný film s názvem Tomb Busters. Jedná se o céčkovou napodobeninu slavné filmové série o archeologovi Indiana Jonesovi. V tomto filmu se ale hrdina jmenuje Steven Grant, čímž seriál naznačuje, že si Marc Spector identitu vytvořil na základě oblíbeného filmu.

Doporučeno
Vysvětlujeme poslední část Moon Knighta a potitulkovou scénu. Změnil seriál nějak svět Marvelu? Vysvětlujeme poslední část Moon Knighta a potitulkovou scénu. Změnil seriál nějak svět Marvelu? 5. května 2022 8:30

Jaká je tedy pravda? Jsou události tohoto seriálu skutečné, nebo se to celé odehrávalo jen v nemocné hlavě Marca Spectora? Vzhledem k předchozím marvelovským filmům a seriálům by bylo divné, kdyby jednu ze svých oblíbených postav obětovali a vůbec ji nevyužili, protože by v tomto světě byla jen falešným výplodem psychicky nemocného člověka.

Tomu, že je tomu naopak a že se dosavadní části seriálu skutečně staly, nasvědčují i ​​dvě další věci z konce epizody.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Více pokojů, několik identit?

V první řadě zde máme Stevena Granta. Marc ho osvobodil v jednom z pokojů, kde byl zavřený v sarkofágu. Mohl se ho dotknout a komunikovat s ním, jako by byl samostatným člověkem s vlastním tělem, nejen oddělenou osobností v jeho hlavě. Jak se to mohlo stát?

Marc je totiž s největší pravděpodobností v marvelovské verzi očistce či něčeho podobného, ​​kde lidé blízko smrti čekají na přechod na „druhou stranu“. Může jít o speciální Marcovu verzi tohoto místa. Nesmíme zapomínat, že sám Marc před egyptskými bohy přiznal, že potřebuje odbornou pomoc, takže dává smysl, že si očistec v podvědomí předělá na psychiatrickou léčebnu. 

Jelikož jsou Marcovy a Stevenovy duše odlišné a oddělené, na přechod dále čekají zvlášť. Docela to dává smysl, protože ani záporák Arthur Harrow nedokázal odsoudit jejich duše. Žijí totiž v jednom těle, a tak nemůže jednoho zabít a druhého nechat žít v případě, že jeden z nich vykonal dobro a druhý zlo (Harrow takto dokáže lidi odsoudit díky magické holi).

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Ke konci epizody vidíme i třetí sarkofág, což nám naznačuje přítomnost třetí identity v Marcově hlavě, na kterou seriál již vícekrát poukazoval, ale stále ji nepotvrdil. Pokud se seriál bude držet komiksů, půjde o taxikáře Jacka Lockleyho. Na chodbě jsme přitom viděli několik pokojů, takže je možné, že v seriálu bude mít Marc víc než jen tři osobnosti.

Kdo byl hroch na konci?

Druhou věcí, která nahrává teorii o tom, že jde o jakousi verzi očistce, je postava ženského hrocha z poslední scény. Jedná se o Tawaret, egyptskou bohyni plodnosti, ochránkyni dětí a matek. Zajímavé je, že v marvelovských komiksech tato postava neexistuje, takže v seriálu zažila svůj komiksový debut.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios/Disney+

Existuje ve skutečných lidských příbězích z Egypta, ale Marvel se jí nijak neinspiroval. Tvůrci se nemusí držet žádného původního materiálu a s postavou si mohou udělat, co chtějí. Nikdo tedy nedokáže odhadnout, zda jde o zápornou, nebo kladnou postavu, respektive halucinaci či něco jiného. 

Doporučeno
RECENZE: Moon Knight RECENZE: Moon Knight 4. května 2022 17:30

Tawaret se nachází v instituci plné lidí, která má v divákovi a Marcovi vytvořit dojem, že není superhrdina a celé se to odehrálo jen v jeho hlavě. Jelikož je Tawaret mluvící hroch, automaticky z toho vyplývá, že tato instituce není skutečná, respektive že si Marc události seriálu nevymyslel.

Děj se ještě v posledních dvou částech může slušně zamotat. Je ale velmi nepravděpodobné, že by tvůrci nakonec odhalili, že žádný Moon Knight vlastně v marvelovském filmovém a seriálovém světě (takzvaný Marvel Cinematic Universe – MCU) neexistuje. 

Pokud jsou spekulace a leaky od jistých lidí pravdivé, do konce seriálu by se měl ještě objevit i Blade v podání herce Mahershaly Aliho. Blade je marvelovská postava, která loví upíry. Na internetu se totiž spekulovalo, že Arthur Harrow je vlastně Dracula, bájný „otec“ všech upírů. Až na jednu scénu, ve které Harrow doslova vysál život z člověka skrze obyčejný dotek, však nic nenasvědčuje tomu, že by byl Dracula.

Domů
Sdílet
Diskuse