Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 14:45
Čas čtení 0:48
Eduard Starkbauer

VIDEO: Rover Perseverance zachytil z Marsu zatmění Slunce

VIDEO: Rover Perseverance zachytil z Marsu zatmění Slunce
Zdroj: NASA
TECH NASA
Uložit Uložené

Zatmění bylo způsobeno jedním ze dvou měsíců rudé planety.

Rover Perseverance, který na Mars poslala NASA, zachytil jedinečný záběr ze zatmění Slunce. Můžeme na něm sledovat, jak mezi kamerou a hvězdou proletí jeden ze dvou měsíců planety – Phobos. Podle NASA jde o dosud nejpřesnější a nejdetailnější záběr slunečního zatmění z povrchu rudé planety.

Zatmění trvalo 40 sekund, tedy mnohem méně než zatmění pozorované ze Země. Měsíc bramborového tvaru Phobos je totiž až 157krát menší než ten náš. Operátorka Rachel Howson ze společnosti Malin Space Science Systems, zodpovědné za pořízení videa, řekla, že očekávala dobré záběry, ale nečekala, že budou „až tak úžasné“. „Když k nám záběry přišly, cítila jsem se jako na narozeniny nebo o prázdninách. Věděli jsme, co nás čeká, ale konečné výsledky dokáží vždy překvapit.“

Přechody Phobosu kolem Slunce zachytily od roku 2004 i rovery Spirit a Opportunity. Každé pozorování zatmění vědcům umožňuje udělat si přesnější představu o změnách v oběhu měsíce. Pozorování působení gravitačních sil mezi planetou Mars a jejím měsícem může podle NASA hodně naznačit o materiálovém složení kůry a pláště planety. 

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Cílem sondy Perseverance je hledání známek možného minulého života na Marsu, jelikož vědci předpokládají, že na rudé planetě se voda nacházela už před přibližně 3,5 miliardami let. Rover Perseverance přistál na Marsu 18. února 2021 v kráteru Jezero.

Domů
Sdílet
Diskuse