Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2022 17:09
Čas čtení 1:55
Vojtěch Vanda

Britská královna Alžběta II. oslavila 96 let. Firma Mattel na její počest vyrobila novou Barbie

Britská královna Alžběta II. oslavila 96 let. Firma Mattel na její počest vyrobila novou Barbie
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALŽBĚTA II. VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Nejdéle vládnoucí panovnice na světě slaví narozeniny v soukromí v kruhu své rodiny. To ale nebrání světu, aby narozeniny slavil s ní.

Britská královna Alžběta II. oslavila své 96. narozeniny. Nejdéle vládnoucí panovnice na světě si dnešní oslavu vychutnala v rodinném kruhu na venkovském sídle Sandringham v Norfolku, uvedla BBC. Svět slaví její narozeniny s ní, například firma Mattel v tento den začala prodávat královninu Barbie. Panenka se vyprodala velmi rychle.

Doporučeno
Alžběta II. je na trůnu 70 let. Mladých Britů jsme se ptali, co by dělali na jejím místě Alžběta II. je na trůnu 70 let. Mladých Britů jsme se ptali, co by dělali na jejím místě 6. února 2022 16:30

Tento rok je pro Alžbětu II. speciální ve vícero směrech. Váže se i k Platinovému jubileu jejího vládnutí, kterého dosáhla v únoru tohoto roku – celkem 70 let vládnutí. Proto se firma Mattel rozhodla dát do prodeje Barbie s její podobiznou.

„Barbie oslavuje nejdéle vládnoucí panovnici v britské historii, Její Veličenstvo královnu Alžbětu II., jejíž vládnutí s nezměrnou oddaností k povinnosti a životu ve službě je mimořádné. Tím, že dosáhla 70 let na trůnu, se královna Alžběta II. stala první britskou panovnicí, která oslaví Platinové jubileum,“ uvedl Mattel a představil, co vlastně panenka na sobě má.

„Tato sběratelská panenka je oblečena do elegantní slonovinové róby s modrou stuhou, jenž byla dekorávana řádem. Královský vzhled doplňuje její úžasná korunka s odpovídajícími doplňky,“ popsal její vzhled Mattel. Panenka stále 75 liber (přibližně 2 195 korun) a jeden nákupčí si mohl koupit tři kusy. Během jednoho dne se všechny vyprodaly.

Královna slavila v tichosti

Britská panovnice oslavila své narozeniny v kruhu své rodiny na venkovském sídle Sandringham v Norfolku, které měl rád její manžel princ Filip, jenž zemřel před rokem. Alžběta II. se poté, co se v únoru nakazila koronavirem, snaží stranit veřejného života. Podle jejího vyjádření ji nemoc velmi vyčerpala.

Doporučeno
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím 18. dubna 2024 17:43

Nicméně veřejné gratulace se objevily na internetu i od jejích blízkých. Na twitterovém účtu vévody a vévodkyně z Cambridge se objevily dvě fotky, jedna se sedmi pravnoučaty Alžběty a Filipa, s blahopřáním. „Jste inspirací pro spoustu lidí napříč Velkou Británií, Commonwealthem a celým světem,“ stálo v příspěvku účtu.

Účet královské rodiny zase sdílel fotografii, na které Alžbětě druhé byly pouhé dva roky.



Mohlo by tě zajímat:
Jak se vyvíjely hranice Česka od roku 626 do současnosti? Video ukazuje rozpad a vznik území v průběhu let
Dva ruší vojáci oslavovali narozeniny svého „kolegy a kamaráda“ Adolfa Hitlera
Pražané si za plyn opět připlatí. V červnu se jim zdraží v průměru o třetinu
Domů
Sdílet
Diskuse