Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. dubna 2022 16:03
Čas čtení 1:30
Radim Šlechta

Na měsíci Jupiteru jsou možná přívětivé podmínky pro vznik života

Na měsíci Jupiteru jsou možná přívětivé podmínky pro vznik života
Zdroj: Flickr.com/@tonynetone
NEWS VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci si všimli podobností mezi trhlinami na jednom z Jupiterových měsíců a těmi na Grónském ledovci. Tato podobnost by mohla znamenat dobré prostředí pro mimozemský život.

Přestože je dělí stovky milionů kilometrů, existuje mezi Grónským ledovcem a jedním z měsíců Jupiteru jistá podobnost. Vědci pod jedním z ledovců na měsíci Europa objevili oceán, který by mohl být obyvatelný. Pukliny v ledovci na měsíci největší planety Sluneční soustavy vědci poprvé zaregistrovali v 90. letech a jejich podoba se prý pořád mění. O studii publikované v žurnálu Nature informoval server CNN.

Když vědci zkoumali trhliny v ledu Grónského ledovce, zaznamenali jistou podobnost mezi nimi a puklinami v ledu na povrchu jednoho z Jupiterových měsíců. Položili si tedy otázku, zda trhliny na Europě nevznikly opětovným zamrznutím vody uvnitř ledovce, tak jako se to stalo právě na Grónském ledovci. Pokud by to byla pravda, znamenalo by to, že se na jmenovaném měsíci vyskytují „vodní kapsy“, které by mohly tvořit potenciálně obyvatelné prostředí, na jinak neobyvatelném vesmírném objektu.

Vědci v současnosti zkoumají, jak se mění povrch Jupiterova měsíce. Jeho klimatické podmínky jsou oproti těm na Zemi zcela odlišné a tým badatelů nyní potřebuje zjistit, jak kapsy s vodou fungují na povrchu tohoto měsíce a jak se liší od těch na Grónském ledovci. 

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 8:00

Z desítek kilometrů tlustých prasklin v ledové krustě Europy se line pára. Právě tato místa by mohla představovat prostředí, které by mohlo poskytovat dobré podmínky pro život. S povrchem se zde totiž může mísit podzemní oceán společně s důležitými živinami.

„Protože je krusta blíže k povrchu, kam se dostávají zajímavé chemické látky z vesmíru, z jiných měsíců a ze sopek Io (dalšího měsíce, který obíhá kolem Jupiteru), je tu možnost, že zde může vznikat život,“ řekl autor studie Dustin Schroeder. „Pokud je mechanismus, který vidíme v Grónsku, stejný s tím na Europě, naznačuje to, že voda je zde všude,“ dodává.

Další dvě mise NASA mají Europu blíže prozkoumat. Sonda Europa Clipper má na měsíc přivést radar, který pronikne do ledu a který se podobá radaru ze zkoumání Grónského ledovce. Ten by měl zajistit snímky z prostředí pod povrchem této ledové skořápky. Europa je tak jednou z lokalit, na kterých by se možná mohl nacházet mimozemský život.

Mohlo by tě zajímat:
15 nejlepších fotografií uplynulého týdne
Sexuální predátor a moderátor Jimmy Savile zděsil diváky Netflixu. Na psychiatrii mu dali vlastní ložnici, kde zneužíval pacientky
Investoři se zbavují akcií Netflixu. Propad se týká i jiných platforem, bojují o přízeň diváků
Domů
Sdílet
Diskuse