Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 9:46
Čas čtení 0:47
Eduard Starkbauer

Tálibán zakáže v Afghánistánu Tiktok. Kazí prý morálku mladých a marní lidský čas

Tálibán zakáže v Afghánistánu Tiktok. Kazí prý morálku mladých a marní lidský čas
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/volně k užití
NEWS AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN TIKTOK
Uložit Uložené

V Afghánistánu má stabilní přístup na internet jen 23 % populace.

Afghánistán, v němž převzalo v srpnu 2021 vládu hnutí Tálibán, zakáže sociální platformu Tiktok. Na Twitteru to ohlásil mluvčí Tálibánu Inamullah Samangani. K rozhodnutí prý dospělo ministerstvo komunikace a informačních technologií poté, co usoudilo, že Tiktok „kazí mladou generaci“ a „publikuje nemorální obsah“. Součástí zákazu je podle portálu Newsweek také jihokorejská multiplayerová hra PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds).

Doporučeno
LGBTQ+ komunita v Afghánistánu čelí hromadným útokům. Její podmínky pro život se dramaticky zhoršily s nástupem Tálibánu LGBTQ+ komunita v Afghánistánu čelí hromadným útokům. Její podmínky pro život se dramaticky zhoršily s nástupem Tálibánu 26. ledna 2022 9:46

Mluvčí Tálibánu Inamullah Samangani řekl, že „špinavý obsah platformy je v rozporu se zákony Islámu“. Vláda prý obdržela řadu stížností na to, že Tiktok i PUBG „marní lidský čas“. V Afghánistánu má stabilní přístup na internet jen 23 % populace.

V podání Tálibánu půjde o vůbec první zákaz mobilní aplikace. Krok souvisí s „kampaní náboženské kontroly“, v jejímž rámci vláda zakazuje středoškolské vzdělání pro dívky, požaduje nošení plnovousu od státních zaměstnanců či nařizuje taxikářům, aby omezovali vzdálenost cesty pro ženy bez doprovodu muže.

Tiktok již v minulosti dočasně zakázaly Indonésie i Bangladéš, které své rozhodnutí kromě kulturních a náboženských důvodů odůvodňovaly i pornografickým a gamblerským obsahem. Obě vlády své rozhodnutí zrušily poté, co jim Tiktok přislíbil lepší kontrolu svého obsahu.

Domů
Sdílet
Diskuse