Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2022 17:37
Čas čtení 0:56
Radim Šlechta

Klimatická změna a intenzivní zemědělství mohou za zásadní úbytek hmyzu, tvrdí studie

Klimatická změna a intenzivní zemědělství mohou za zásadní úbytek hmyzu, tvrdí studie
Zdroj: Unsplash/Dmitry Grigoriev/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na některých místech světa klesla populace hmyzu přibližně na polovinu. Může za to klimatická změna i intenzivní zemědělství.

V důsledku intenzivního zemědělství a změny klimatu se v některých částech světa snížil výskyt hmyzu, jako například včel, mravenců, motýlů či vážek, až na polovinu. Vědci upozorňují, že právě kombinace globálního oteplování a intenzivního zemědělství je pro život hmyzu skutečně nebezpečná. Přitom podle nich existuje cesta, jak životně důležité opylovače zachránit. O studii University College London informovala stanice BBC.

Doporučeno
Bitcoin by podle Greenpeace jednoduchou změnou kódu snížil spotřebu energie o 99 %. Odborník na kryptoměny říká, že je to možné Bitcoin by podle Greenpeace jednoduchou změnou kódu snížil spotřebu energie o 99 %. Odborník na kryptoměny říká, že je to možné 11. dubna 2022 14:30

Počet hmyzu na některých místech klesá až na polovinu, což může mít neblahé dopady i na lidský život. Pokud nebude dostatek opylovačů, bude to mít vliv na potravinovou bezpečnost a lidské zdraví. „Naše zjištění zdůrazňují naléhavost opatření na ochranu přírodních stanovišť, zpomalení rozšiřování vysoce intenzivního zemědělství a snížení emisí za účelem zmírnění změny klimatu,“ řekla vedoucí studie Charlie Outhwaite.

včela
Zdroj: Unsplash/Boris Smokrovic/volně k užití

Klesající populace hmyzu vyvolala znepokojení v celém světě. Podle výzkumu, publikovaném v časopise Nature, se na místech s intenzivním zemědělstvím a výrazným oteplováním snížila populace hmyzu o 49 % a druhová rozmanitost je o 27 % nižší než na místech, která tak intenzivní zemědělství a oteplování nemají.

Doporučeno
Greenwashing: Takto firmy manipulují s lidskou touhou po zelenější planetě Greenwashing: Takto firmy manipulují s lidskou touhou po zelenější planetě 16. ledna 2022 7:00

Podle Tima Newbolda z UCL by situaci mohlo pomoci vyhýbání se intenzivnímu zemědělství, pěstování široké škály plodin nebo zachování přírodních stanovišť, jako jsou živé ploty a lesní porosty, v blízkosti zemědělské půdy.

„Musíme si uvědomit, jak důležitý je hmyz pro životní prostředí jako celek a pro lidské zdraví a pohodu, abychom se vypořádali s hrozbami, které pro něj představujeme, a to dříve, než mnoho druhů navždy zanikne,“ doplnil jej výzkumný pracovník Peter McCann.

Domů
Sdílet
Diskuse