Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2022 12:14
Čas čtení 1:04
Daniel Mikolášik

Zákaz účasti ruských tenistů na Wimbledonu vyvolal vlnu kritiky. Jedná se o diskriminaci, reagují sportovci

Zákaz účasti ruských tenistů na Wimbledonu vyvolal vlnu kritiky. Jedná se o diskriminaci, reagují sportovci
Zdroj: Getty Images/Giampiero Sposito
SPORT TENIS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Důvodem stopky tenistům z Ruska a Běloruska je snaha o to, aby turnaj nezneužili k propagaci ruského režimu. Rozhodnutí se však nesetkalo s pochopením.

Nejprestižnější a nejstarší grandslamový turnaj Wimbledon letos vyvolal vlnu kritiky. Jeho organizátorům totiž hrozí tresty za rozhodnutí, že zakáží účastnit se turnaje běloruským a ruským tenistům pro invazi na Ukrajinu. Na rozhodnutí reagovalo také vedení ženské tenisové asociace WTA, ale i mužského okruhu ATP, které je za přísnější sankce.

Podle francouzského deníku L'Équipe je možností také neudělování bodů tenistům za turnaj. Důvodem stopky tenistům z Ruska a Běloruska ze strany Wimbledonu je snaha o to, aby turnaj nezneužili k propagaci ruského režimu. Od tenistů organizátoři očekávali jasné odsouzení ruské agrese.

Doporučeno
Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc 13. dubna 2022 7:00

Ruských a běloruských sportovců se zastala i asociace PTPA v čele s Novakem Djokovićem, která upozornila na to, že mnozí z nich „ztratili svobodu projevu“ a nemohou se kvůli režimu ve své zemi k válce na Ukrajině veřejně vyjádřit a odsoudit ji, protože by jim mohlo hrozit vězení.

Rusko a Bělorusko mají v top 100 nejlepších tenistů v obou světových žebříčcích 14 hráčů a hráček. „To, že obě země vyloučily z Davis Cupu a Poháru Billie Jean King, je něco, čemu rozumím. Ale potrestat jednotlivce, k tomu nevidím žádný důvod,“ uvedla trojka světa, hráč s ruskými kořeny Alexander Zverev.

Rozhodnutí Wimbledonu kritizoval i ruský tenista Andrej Rublev, který ještě na začátku invaze během finále na turnaji v Dubaji veřejně vyjádřil svůj názor na válku nápisem „No war please“, který fixem napsal přímo na kameru. Podle jeho slov jde o diskriminaci. O dalším postupu a případném přehodnocení podmínek budou představitelé WTA a Wimbledonu jednat příští týden.

Domů
Sdílet
Diskuse