Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2022 12:09
Čas čtení 0:49
Tereza Patočková

Zemřela nejstarší žena na světě. Japonka Kane Tanaka se dožila 119 let

Zemřela nejstarší žena na světě. Japonka Kane Tanaka se dožila 119 let
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited
NEWS JAPONSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Japonka Kane Tanaka doufala, že se dožije 120 let. Její motto bylo: „Nikdy se nevzdávej a neříkej, že nic nemá smysl. Žij celým svým srdcem.”

Kane Tanaka byla v roce 2019 oficiálně nejstarším žijícím člověkem na světě. Tento titul držela ještě tři roky poté.  Místní úřady v japonském městě Fukuoka potvrdili, že Japonka zemřela 19. dubna na vysoké stáří v místní nemocnici. Informoval o tom deník The Wall Street Journal.

Kane Tanaka se narodila 2. ledna 1903. Ve stejném roce založil Henry Ford svoji automobilku a bratři Wilbur a Orville Wrightovi podnikli první úspěšný let motorového letadla. Tanka byla sedmým z devíti dětí farmářské rodiny. V 19 letech se provdala za svého bratrance Hideo Tanaku, jež vlastnil obchod s rýžovými potravinami.

Po válce mezi Japonskem a Čínou, která vypukla v roce 1937, odešel její manžel a syn bojovat a ona se tak více zapojila do chodu rodinného podniku

Dle japonských médií Tanaka milovala čokoládu a sycené nápoje. Doufala, že se dožije 120 let a její motto bylo: „Nikdy se nevzdávej a neříkej, že nic nemá smysl. Žij celým svým srdcem."

Tanaka byla nejstarším člověkem, který v Japonsku kdy žil. Historicky nejstarším člověkem na světě, jehož věk se dalo ověřit, byla Francouzka Louise Calment, která v roce 1997 zemřela ve věku 122 let.

Dle gerontologické výzkumné skupiny je tak nyní nejstarším člověkem na světě Lucile Randon, francouzská jeptiška, která se narodila 11. února 1904.

Domů
Sdílet
Diskuse