Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 9:30
Čas čtení 7:27
Eduard Starkbauer

Problémy s dodávkami jídla, dennodenní testování a křik z oken. Proč Šanghaj nezvládla lockdown a co to může předznamenat?

Problémy s dodávkami jídla, dennodenní testování a křik z oken. Proč Šanghaj nezvládla lockdown a co to může předznamenat?
Zdroj: TASR/AP
REFRESHER ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Krizová vláda vyhlásila lockdown na čtyři dny. Trvá už více než měsíc a jeho konec je pro mnohé v nedohlednu.

Číně se dařilo dva roky drastickým omezením pohybu vyhýbat. V prosinci 2021 však koronavirus zmutoval na méně nebezpečnou, avšak mnohem nakažlivější variantu omikron a čínská vláda na začátku dubna zavedla nejpřísnější formu lockdownu, tentokrát v ekonomickém centru země Šanghaji. 

Lockdown měl podle prvních informací trvat pouhé čtyři dny, než se úřadům podaří testováním zmapovat výskyt ohnišť a efektivně izolovat nakažené. Dnes je většina obyvatel Šanghaje v lockdownu již více než měsíc a přibývají protesty, volání o pomoc i šokující videa ze zásahů domovníků a autorit.

Náš redakční tým ti chce nabízet zajímavé pohledy na všechny důležité události, které hýbou světem. Pokud máš stejný zájem, staň se předplatitelem služby Refresher+. Získáš přístup k našemu archivu a podpoříš vznik desítek nových článků měsíčně.

Karanténní centra jako z hororu

Samostatnou kapitolou šanghajského lockdownu je rozsáhlá karanténní povinnost, jelikož krizová vláda z Pekingu nařídila poslat do karantény všechny pozitivní, tedy i lidi bez symptomů. I v tomto případě narazila přísná oficiální nařízení na praktickou nepřipravenost městské infrastruktury na rozsah pandemie.

Nová karanténní centra se staví doslova ze dne na den uvnitř i v okolí přetížené Šanghaje. Přeměňují na ně stadiony, hotely, nemocnice, kongresová a rekreační centra či celé kancelářské budovy. 

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Podmínky z mnoha center popisuje sinolog, expert na čínskou politiku a editor knihy Supervelmoc? Vše, co potřebujete vědět o současné Číně Richard Turcsányi jako „zcela šílené“. Největším problémem je kromě přeplněnosti stav hygienických zařízení. Některá centra navíc nejsou během otevření ani kompletně dokončena.

Sinolog, bloger, youtuber a autor knihy Moje čínská dekáda Pavel Dvořák tvrdí, že každé z center má specifické problémy. „Do některých zatéká, v jiných se nedá z důvodu neustálého svícení spát. Známý se setkal s tím, že pro něj nebylo první noc místo, a tak spal na lehátku na chodníku.“ 

Lidé do karanténních center odvážejí dennodenně a to, kde skončí, závisí také na tom, zda si umí dobré místo vyargumentovat. Stává se, že člověka odvezou a hodiny s ním procházejí karanténní centra s cílem najít mu místo. Když zjistí, že je všude plno, odvezou ho zpět domů.

V některých čtvrtích se karanténní logika dokonce otáčí. Pokud je v nich totiž více pozitivních než negativních případů, autority ji přemění na karanténní centrum a lidi s negativním testem odvezou do speciálních hotelů.

Problémy s dodávkami jídla

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114024 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaké nejčastější problémy jsou spojeny s karanténními centry.
  • Zda může Čína přehodnotit strategii „zero covid“.
  • Komu jsou adresovány protesty v Šanghaji a proč lidé křičí z oken.
  • Kdo pomáhá udržovat pořádek na šanghajských sídlištích.
Zpět
Sdílet
Diskuse