Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. dubna 2022 15:58
Čas čtení 0:36
Martin Adam Pavlík

Stredoafrická republika prijala bitcoin ako zákonné platidlo. Je len druhou krajinou na svete, ktorá tak urobila

Stredoafrická republika prijala bitcoin ako zákonné platidlo. Je len druhou krajinou na svete, ktorá tak urobila
Zdroj: TASR/AP/Rick Bowmer
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zavedenie bitcoinu ako oficiálneho platidla v minulosti už kritizoval Medzinárodný menový fond.

Stredoafrická republika prijala bitcoin ako zákonné platidlo, informuje Yahoo. V stredu to oznámila prezidentská kancelária. Krajina tak nasleduje Salvádor. Ten sa minulý rok stal prvým štátom, ktorý uzákonil populárnu kryptomenu ako ďalšie oficiálne platidlo okrem amerického doláru. 

Občania krajiny tam môžu platiť digitálnou menou za akýkoľvek tovar alebo službu. V Stredoafrickej republike platil doteraz Stredoafrický frank. Zákonodarcovia jednomyseľne prijali návrh zákona, ktorým sa bitcoin stal zákonným platidlom spolu s ním a legalizovali tak používanie kryptomien.  

Bitcoin
Zdroj: forexcrunch.com


„Tento krok zaraďuje Stredoafrickú republiku na mapu najodvážnejších a najvizionárskejších krajín sveta,“ vyhlásil Obed Namsio, hovorca prezidenta Faustina Archange Touaderu. Ako pripomína Yahoo, vnútrozemský štát je však jedným z najchudobnejších a najproblémovejších národov planéty s ekonomikou závislou od ťažby. 

Zavedenie bitcoinu ako oficiálneho platidla v minulosti už kritizoval Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý varoval pred viacerými veľkými rizikami spojenými s používaním bitcoinov pre finančnú stabilitu, finančnú integritu a ochranu spotrebiteľa. Taktiež s vydávaním dlhopisov krytých bitcoinmi.

Domů
Sdílet
Diskuse