Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2022 18:21
Čas čtení 1:11
Ilona Hobzová

Česká fakulta podle ruské televize vyhodila studentku kvůli národnosti. Škola to odmítla, nikdo takový u ní prý nestudoval

Česká fakulta podle ruské televize vyhodila studentku kvůli národnosti. Škola to odmítla, nikdo takový u ní prý nestudoval
Zdroj: FSV UK/volně k užití
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na reportáž ruské televize upozornil server iRozhlas.

Server iRozhlas upozornil na reportáž ruské státní televize Russia Today (RT) o údajné studentce sociologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK), kterou měla fakulta vyhodit kvůli aktuálně probíhající válce na Ukrajině. Vyhazovu mělo předcházet zhoršování známek a nátlak. Podle fakulty ale žádná studentka jménem Liza studií nezanechala.

Doporučeno
„Lepší kravské h*vno, než plyn od Putina,“ říká Marian Jurečka a volá po urychlení energetické nezávislosti „Lepší kravské h*vno, než plyn od Putina,“ říká Marian Jurečka a volá po urychlení energetické nezávislosti 27. dubna 2022 17:50

Fakulta obvinění odmítá

„Po započetí speciální vojenské operace na Ukrajině začali ruské studenty vylučovat ze zahraničních vysokých škol,“ říká titulek téměř minutové reportáže ruské státní televize RT. V reportáži dále probíhá rozhovor s Lizou, která na Fakultě sociálních věd měla studovat sociologii.

Údajná studentka ve videu říká, že vyhazovu měl předcházet nátlak a úmyslné zhoršování známek. „Můžu uvést konkrétní případ, kdy mi přednášející dal jednoznačně najevo, že tady nebudu moci dál studovat,“ říká dívka na videu. V březnu jí pak měli vyučující oznámit, že pro ni na škole není místo. 

Na reportáž upozornil server iRozhlas, který také oslovil mluvčí FSV UK Kláru Hylákovou: „Na základě kontroly informačního systému mohu potvrdit následující – v aktuálním semestru žádná studentka se jménem ‚Liza‘ studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) nezanechala,uvedla mluvčí.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Zhoršování známek podle ní navíc není reálné. „Od začátku války, tedy 24. 2. 2022, na FSV UK neprobíhalo zkouškové období. Není tedy možné, aby vyučující studentům zpětně zhoršovali známky, jelikož žádné známky za aktuální semestr ještě nemají,“ řekla Hyláková a dodala, že fakulta odmítá jakékoliv uplatňování kolektivní viny vůči ruským občanům.

To pro server potvrdil také mluvčí UK Václav Hájek, podle něhož je ukončení studia konkrétního studenta nebo studentky výhradně na základě studijních výsledků.

Domů
Sdílet
Diskuse