Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 16:30
Čas čtení 0:59
Richard Balog

Víkendový dům schovaný mezi vinnými sklepy, ve kterém architekti skloubili moderní design s původní stavbou

Víkendový dům schovaný mezi vinnými sklepy, ve kterém architekti skloubili moderní design s původní stavbou
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Rozmanitá směs detailů a celkové dispoziční řešení je zárukou architektonického zážitku z prostoru a ukazuje možnost implementace moderní architektury do historického kontextu vinařství.

Chata nebo víkendový dům na venkově je snem mnoha lidí, kteří žijí ve městě. Stejnou touhu měli i majitelé nemovitosti schované mezi vinnými sklepy v obci Bukovany, která si získá tvé srdce. S rekonstrukcí, respektive s návrhem nového domu jim pomohli architekti z ateliéru SENAA a výsledek je skvělý.

Dům se nachází v příjemné uličce se složitým přístupem, které jsou typické pro region jižní Moravy. Novostavba respektuje původní stopu i tvarový výraz starého domu.

Doporučeno
Prohlédni si ideální dvoupokojový byt s vysokými stropy v Bratislavě Prohlédni si ideální dvoupokojový byt s vysokými stropy v Bratislavě 20. dubna 2022 11:30

Nemovitost s užitnou plochou 115 čtverečních metrů je koncepčně rozdělená do několika dispozičních konstrukčních částí. Ložnice a koupelna s toaletou jsou umístěné v zadní části domu, v místě původní společenské místnosti s kachlovými kamny.

Obývací pokoj se skleněnou stěnou stojí na místě bývalých kozích chlévů. V nadstavěné dřevostavbě je umístěná sauna a odpočinková zóna. Interiér se nese ve znamení minimalistického designu a skandinávské estetiky.

Architekti využili svahovitého pozemku do posledního kousku. Na ploše 230 čtverečních metrů je kromě hlavního domu také stodola a nad střešní terasou se nachází bazén s panoramatickým výhledem na okolí, který je zakousnutý ve svahu.

Stavba má tradiční tvarosloví, ale architekti skloubili moderní detaily s historickými technologiemi – například ručně tesaný strop v ocelové konstrukci, na který navazuje velkoformátové bezrámové zasklení. Za pozornost stojí také tradiční lidová japonská technika opalovaného dřeva s názvem shou-sugi-ban. SEENAA architekti ji využili v případě saunového domku na střešní terase.

Víkendový dům v Bukovanech zkolaudovali v roce 2021 a nyní si vychutnej galerii fotografií od Alex Shoots Buildings.

Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.

Alex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots Buildings
Zobrazit galerii
(20)
Zpět
Sdílet
Diskuse