Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2022 11:30
Čas čtení 5:04
Ilona Hobzová

Filmové premiéry: Jaké snímky dorazí v květnu do kin?

Filmové premiéry: Jaké snímky dorazí v květnu do kin?
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY FILM ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Přehled novinek na měsíc květen je tu.

Se začátkem měsíce ti REFRESHER přináší přehled filmových novinek, na které můžeš zajít do kina. Očekávaný je především film pod taktovkou uskupení Tři tygři, po letech příprav vychází i volné pokračování osmdesátkového hitu Top Gun.

Doporučeno
Netflix vydá v létě každý týden 1 až 2 filmy. Těchto 10 bude stát za to Netflix vydá v létě každý týden 1 až 2 filmy. Těchto 10 bude stát za to 29. dubna 2022 8:30

Ženy a život

  • Česká premiéra: 12. května 2022
  • Česko, 2022, 87 min
  • Režie: Petr Zahrádka
  • Hrají:  Eva Salvatore Burešová, Jakub Kohák, Jiří Lábus, Veronika Freimanová, Petr Buchta, Aneta Krejčíková, Jaromír Nosek

Eliška je hodná holka. Možná až moc. Chybí jí ostré lokty a přebývá slepá víra. O to akčnější je ovšem její volnomyšlenkářská, všeho schopná sestra Ilona. Obě slečny se společně vrhnou do budování rodinného podniku, fungujícího tak trochu „ode zdi ke zdi“, stejně jako Eliščin vztah se samolibým populárním sportovcem. „Má s tebou ten chlapec vůbec vážné úmysly? Po třicítce se hledá ženich dost těžko…“ upozorňuje Elišku její pragmatická maminka. Je tedy potřeba si ujasnit, zda chodí jen Eliška s Petrem nebo i Petr s Eliškou… Případně toho ženicha splašit jinde. To vše za účasti rodiny a přátel, protože problém jednoho je problémem všech. (Bohemia MP)

Za snímkem v hlavní roli s Evou Burešovou stojí režisér Petr Zahrádka, pro kterého jde o teprve pátý celovečerní snímek. Více zkušeností nasbíral jako režisér seriálů. Kromě Burešové se ve filmu objeví Jakub Kohák, Veronika Freimanová nebo Jiří Lábus.

Indián

  • Česká premiéra: 12. května 2022
  • Česko / Slovensko / Polsko, 2022
  • Režie: Tomáš Svoboda
  • Hrají: Karel Roden, Daniel Olbrychski, Martin Myšička, Vica Kerekes, Marta Żmuda-Trzebiatowska, Juraj Kemka, Lukáš Latinák, Jaroslav Dušek, Miroslav Táborský

Ondřej je tvrdý obchodník a arogantní workoholik. V Praze vede úspěšnou firmu. Jeho život je plný lží a přetvářky a jeho hlavním smyslem jsou peníze. Ondřej právě v Nebrasce dojednal životní obchod. Podepsal smlouvu s bohatým investorem, který na okraji Prahy zafinancuje výstavbu luxusních rezidencí v indiánském stylu. Na cestě z Ameriky letadlo přelétána nad hřbitovem, kde právě probíhá pohřeb indiánského náčelníka. Duch indiána narazí do letadla a nedopatřením se vtělí do Ondřeje. A tenhle duch má o Ondřejově životě a jeho hodnotách rozhodně velmi odlišné představy.

Takže ráno doma Ondřeje probudí velmi neodbytný a otravný hlas v jeho hlavě. Hlas, který se rozhodl mu pomoci a změnit ho k lepšímu. Ondřej se však nezvanému návštěvníkovi nehodlá jen tak vzdát. Každodenní pracovní a rodinné problémy dostávají nový rozměr nejen pro Ondřeje, ale i pro jeho rodinu a kolegy. Mezi Ondřejem a duchem začíná neúprosný, divoký souboj plný situační komiky. (Bioscop)

Co se stane s Karlem Rodenem, kterému do hlavy vstoupí Indián? Tuhle otázku zodpoví dlouho připravovaný projekt v česko-slovensko-polské koprodukci. V hlavní roli obchodníka Ondřeje se představí už zmiňovaný Karel Roden, české herce zastupuje například Martin Myšička, Ester Geislerová nebo Jiří Dvořák. Projektu se účastnili také herci ze Slovenska a Polska. 

Film roku

  • Česká premiéra: 12. května 2022
  • Španělsko, 2021, 114 min
  • Režie: Mariano Cohn, Gastón Duprat
  • Hrají:  Penélope Cruz, Antonio Banderas, Melina Matthews, Oscar Martínez, Irene Escolar a další

Slavná a excentrická režisérka dostala za úkol natočit ten zaručeně nejlepší film všech dob. Má neomezený rozpočet a velké umělecké ambice, ovšem jejím největším úkolem bude zkrotit své herce v hlavních rolích. Jde o sebestřednou filmovou hvězdu, ale i přehnaně uměleckého charakterního herce. Oba jsou už legendami, ale každý je úplně jiný a rozhodně to nejsou kamarádi. Všichni tři spolu vytváří filmovou sestavu snů s velkým talentem a s ještě větším egem. Kdo z nich ale vydrží až do poslední klapky a do premiéry? (Bontonfilm)

Snímek z dílny oceňovaného režisérského a scenáristického tandemu Mariano Cohn a Gastón Duprat slibuje geniální souhru tří hereckých es. V roli režisérky se představí držitelka Oscara Penélope Cruz. Sekundovat jí bude Antonio Banderas coby sebestředný hollywoodský srdcař a také Oscar Martínez v roli radikálního divadelního herce. Celé trio si ve filmu, který získal ocenění na Benátském filmovém festivalu, dělá legraci z Hollywoodu a hereckého světa. 

Slovo

  • Česká premiéra: 12. května 2022
  • Česko, 2022
  • Režie: Beata Parkanová
  • Hrají: Martin Finger, Gabriela Mikulková, Jenovéfa Boková, Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Petra Hřebíčková, Taťjana Medvecká a další

Film sleduje příběh manželů Václava a Věry, kteří si dali slovo, že budou stát vždy při sobě a nepřekročí své morální hranice. Doba kolem roku 1968 ale vystavuje jejich vzájemný slib těžkým zkouškám. (Bontonfilm)

 

Po oceňovaném snímku Chvilky z roku 2018 přichází režisérka Beata Parkanová se svým druhým celovečerním snímkem. „Film se lidí ptá po jejich rozhodnutích v každodenních situacích. Kde je ta hranice, kdy jim stojí za to jejich slovo dodržet a kdy je ten tlak neúměrný tomu, že tu hranici prolomí,“ uvádí Parkanová ve filmu o filmu. Snímek láká za zvučná jména v hlavních rolích, jako jsou Martin Finger, Ondřej Sokol, Jenovéfa Boková nebo Boleslav a Vladimír Polívkovi.

Tři Tygři ve filmu: JACKPOT

  • Česká premiéra: 26. května 2022
  • Česko, 2022, 110 min
  • Režie: Emil Křižka
  • Hrají:  Albert Čuba, Štěpán Kozub, Robin Ferro, Vladimír Polák, Dušan Sitek, Sára Erlebachová, Petr Sýkora, Tomáš Dianiška, Iva Janžurová, Jiří Štěpnička, Tomáš Magnusek, Honza Dědek, Milan Baroš, FattyPillow, Miroslav Kalousek a další

Ve zběsilé akční komedii se na dobrodružnou cestu za nečekanou výhrou vydá předposlední český akční hrdina a strážce Teritoria Milan, citlivá duše, prokletý básník a řidič tramvaje David Votrubek, orgán městské policie Robert, a snaživý, leč průměrný herec oblastního divadla Herbert. Stanou se z nich přátelé, nebo rivalové? Najde David po cestě ztraceného otce, Robert lásku a sebevědomí, Milan Indulonu a slávu, a Herbert vytoužené angažmá? Rozbije Milan chvatem z Krav Mňagy JACKPOT a zvolá nakonec David Votrubek své „vyhjáááál!“, nebo to nebude tak jednoduché? Road trip z Ostravy do Prahy plný šílených událostí, nečekaných odboček (Brno?) a akčních scén jim totiž stíží nejen Davidův osobitý pohled na svět, ale také mafiánský boss Král taktéž toužící po miliónové výhře. (Bontonfilm)

Ostravská improvizační show, kterou tvoří í Albert Čuba, Štěpán Kozub, Robin Ferro a Vladimír Polák se po sérii skečů představí také v celovečerním, téměř dvouhodinovém snímku. Kromě zmiňované čtveřice se v akční komedii objeví také řada hostů. Mezi nimi herečka Iva Janžurová, youtuber FattyPillow, moderátor Honza Dědek, bývalý fotbalový útočník Milan Baroš nebo politik Miroslav Kalousek.

Top Gun: Maverick

  • Česká premiéra: 26. května 2022
  • USA, 2022, 131 min
  • Režie: Joseph Kosinski
  • Hrají: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm, Val Kilmer, Lewis Pullman, Monica Barbaro, Glen Powell, Manny Jacinto, Thomasin McKenzie, Ed Harris a další

Pete „Maverick“ Mitchell k smrti rád pilotuje stíhačky. Dokonce tak, že se už přes třicet let úspěšně brání povýšení ve strukturách amerického letectva, protože to by ho z kokpitu vyhnalo do vyhřáté kanceláře. Byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což se s armádní kariérou taky docela vylučuje. Pilot je ovšem bravurní, možná ten úplně nejlepší, a proto dostane nabídku stát se instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun, které má připravit na úkol, jenž spadá do kategorie Mission Imposssible.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Kromě téhle bude muset Maverick zvládnout i jednu obtížnou soukromou misi. Jedním z pilotů, které má připravit do akce, je i Bradley Bradshaw, syn jeho kamaráda a navigátora Goose. Znalci prvního Top Gunu vědí, že Goose zahynul, když se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, pilotované právě Maverickem. A jeho syn mu otcovu smrt klade za vinu. Maverick za žádnou cenu nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud jako jeho otce. Přitom si uvědomuje, že pravděpodobnost, že některý z pilotů plánovanou leteckou operaci nepřežije, není vůbec malá. (CinemArt)

Volné pokračování snímku Top Gun z roku 1986 se připravovalo několik let, nyní konečně vstupuje do kin. Režisérského postu se nejprve ujal Tom Scott, který je podepsaný i pod prvním dílem. Ten ale v roce 2012 spáchal sebevraždu. Režie se nakonec ujal Joseph Kosinski. Z původního obsazení se objeví Tom Cruise coby Maverick a Val Kilmer jako kapitán Tom „Iceman“ Kazansky. Bylo také potvrzeno, že v pokračování zazní nová verze ikonické písně Danger Zone, která provázela i původní Top Gun. 

Domů
Sdílet
Diskuse