Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2022 9:30
Čas čtení 6:14
Eduard Starkbauer

Proč leží kousek Ruska uprostřed Evropy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci války, využít by ho mohla k okupaci Pobaltí

Proč leží kousek Ruska uprostřed Evropy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci války, využít by ho mohla k okupaci Pobaltí
Zdroj: Wikicommons/A.Savin/volně k užití
POLITIKA RUSKO
Uložit Uložené

Region na pobřeží Baltského moře hraje v ruské geopolitice strategickou roli. Nacházejí se v něm i odpalovací zařízení schopná odnést jaderné hlavice.

Při bližším pohledu na mapu Evropy nelze nevšimnout si, že největší země světa Rusko, která se rozprostírá na přibližně jedné osmině plochy světa, má u Baltského moře ne zcela zanedbatelný kus území, zaklíněného mezi Polsko a Litvu.

Kaliningrad je oblast velká asi jako Prešovský a Košický kraj dohromady a se stejnojmenným hlavním městem. Od zbytku Ruska je oddělená geograficky, ale ne politicky, protože ve srovnání s ostatními „oblastmi“ má rovnocenné postavení.

Od ruské agrese na Krymu v roce 2014 upozorňují vojenští pozorovatelé sousedících zemí na Kaliningrad jako na možnou základnu pro napadení pobaltských států, Polska či dokonce Skandinávie. Jak se však ocitl kousek Ruska uprostřed západní Evropy a představuje pro členské země NATO a Evropské unie skutečně hrozbu?


V Refresheru nám záleží na tom, co se děje ve světě, i proto ti rádi přinášíme články o zajímavých místech, historických souvislostech a vlivech na nás. Podobný obsah můžeš podpořit, pokud se zapojíš do klubu Refresher+.

Není enkláva jako exkláva

Kaliningrad, označovaný také jako „malé Rusko“, je dnes nejzápadnější ze 46 „oblastí“ Ruska. Od zbytku země je oddělený zahraničním územím, a tak hovoříme o tzv. extrateritoriálním území.

Kaliningrad
Zdroj: Wikimedia Commons/Stasyan117

Kaliningrad se často nesprávně označuje jako enkláva, avšak není uzavřený do území jiné země jako Lesotho v Jihoafrické republice či Vatikán v italském Římě, a tak v úvahu přichází označení exkláva. Jelikož však má, vklíněný mezi Litvou a Polskem, přístup k mezinárodním vodám, nejpřesnější výraz je semiexkláva.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Obyvatelé Ruska teoreticky nemusí při vstupu do Kaliningradu přecházet přes území jiného státu, protože ruské mořské spojení s Kaliningradem je možné z Petrohradu přes Finský průliv. Největší semiexkláva na světě je americká Aljaška, oddělená od USA Kanadou.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114192 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vlastně Rusko získalo území Kaliningradu?
  • Který pobaltský stát odmítl Kaliningrad zdarma?
  • Jsou v Kaliningradu jaderné zbraně?
Zpět
Sdílet
Diskuse