Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2022 17:57
Čas čtení 1:35
Ilona Hobzová

Jižní Kalifornie bojuje s historickým suchem, nová vyhláška omezí 6 milionům lidí používání vody

Jižní Kalifornie bojuje s historickým suchem, nová vyhláška omezí 6 milionům lidí používání vody
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Opatření se dotkne milionů lidí.

Sucho a změna klimatu způsobuje v jižní Kalifornii historické sucho. Úřad Metropolitan Water District of Southern California tak vydal novou vyhlášku, která omezuje venkovní používání vody na jeden den v týdnu. Pokud k omezení spotřeby vody nedojde, hrozí, že by mohla přijít ještě přísnější opatření.

Doporučeno
Klimatická změna a intenzivní zemědělství mohou za zásadní úbytek hmyzu, tvrdí studie Klimatická změna a intenzivní zemědělství mohou za zásadní úbytek hmyzu, tvrdí studie 23. dubna 2022 17:37

Bezprecedentní krize

Nové omezení, které nařizuje venkovní používání vody pouze na jeden den v týdnu, vstoupí v platnost 1. června a bude se týkat přibližně šesti milionů lidí v částech okresů Los Angeles, Ventura a San Bernardino v jižní Kalifornii. Úřad uvedl, že krok byl nevyhnutelný, Kalifornie totiž zažila nejsušší leden, únor i březen v historii. 

„Je to bezprecedentní krize. Tohle jsme nikdy dříve nedělali, nemáme zkušenosti. Nemáme dostatek vody, abychom mohli pokrýt běžné požadavky šesti milionů obyvatel, kteří žijí v oblastech závislých na státním vodním projektu (State Water Project),“ řekl k situaci generální ředitel Adel Hagekhalil. 

Opatření by mělo omezit venkovní používání vody, které není tak podstatné. Především půjde o zavlažování trávníků, mytí chodníků nebo napouštění bazénů. Metropolitan lidem doporučil omezit spotřebu vody o třicet pět procent. Pokud totiž ke zlepšení nedojde, hrozí, že v září přijdou mnohem drastičtější opatření jako úplný zákaz venkovního zavlažování. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Obyvatelům, kteří by opatření nedodržovali, by úřady nejprve upozornily na první přestupek, následně by přistoupily k přísnějšímu trestu, například po třech přestupcích překračujících 150 % vodního rozpočtu by jim mohlo být instalováno zařízení omezující průtok. „Nechceme, aby to bylo represivní. Ale chceme lidi přimět k tomu, aby si uvědomili, že je to vážné,“ uvedl mluvčí jedné ze členských agentur Metropolitanu, která vodu dodává. 

Rekordní sněhová pokrývka nestačila

Přestože v některých částech Kalifornie loni napadlo rekordní množství sněhu, na zmírnění sucha to nestačilo. Jak už bylo zmíněno výše, začátek roku 2022 byl pro Kalifornii nejsušší v historii, což se projevuje snížením množství sněhu v pohoří Sierra Nevada. Právě tam se přes zimu hromadí sníh a ukládá tak vodu, která později taje a následně teče do nádrží. 

Ve stanici Phillips jižně od jezera Tahoe naměřili 1. dubna hloubku sněhu jen 2,5 palce. Průměrná hloubka v předchozích letech v tento den tu přitom byla 66,5 palce.  

Domů
Sdílet
Diskuse