Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2022 9:15
Čas čtení 1:16
Ilona Hobzová

Česko slaví 1. máj. Koná se studentský Majáles, politické akce i demonstrace na podporu Ukrajiny

Česko slaví 1. máj. Koná se studentský Majáles, politické akce i demonstrace na podporu Ukrajiny
Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Ruml Miloš
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nejvíce událostí hostí Praha.

V Česku se slaví Svátek práce a s ním se koná řada akcí především v hlavním městě, ale i v jiných místech republiky. Praha se v neděli stane dějištěm shromáždění některých politických stran, Majálesu i akce na podporu Ukrajiny. 1. máj si vybrala koalice SPOLU k zahájení kampaně ke komunálním volbám.

Doporučeno
Prahou prošli odpůrci potratů z Hnutí Pro život. „Dítě počaté při znásilnění je stále dar od Boha,“ řekl jeden účastník (Reportáž) Prahou prošli odpůrci potratů z Hnutí Pro život. „Dítě počaté při znásilnění je stále dar od Boha,“ řekl jeden účastník (Reportáž) 30. dubna 2022 20:10

SPOLU zahájí volební kampaň

První máj si z politických stran jako první připomene Komunistická strana, konkrétně od deseti hodin na Střeleckém ostrově u pamětní desky připomínající první 1. máj roku 1890, od deseti hodin. Vzpomenout chce na Svátek práce a také padlé vojáky z roku 1945. Na shromáždění promluví komunistický kandidát na prezidenta Josef Skála.

Na Střeleckém ostrově se konají i další dvě politická shromáždění. Po komunistech se koná prvomájový piknik pod taktovkou anarchistů a své setkání tu zorganizovala také Česká suverenita, jejím hlavním řečníkem bude někdejší premiér Jiří Paroubek. 

Tradiční prvomájové setkání na Petříně pořádá Občanská demokratická strana, která zde tentokrát spolu s KDU-ČSL a TOP 09 v rámci koalice SPOLU zahájí předvolební kampaň k podzimním komunálním volbám. Zúčastní se premiér Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka.

Podpora Ukrajiny v Praze i Brně

V Praze od 10: 30 projde průvod Studentského Majálesu. Bude mít zastávky u Národního divadla, na Karlově náměstí a na Staroměstském náměstí. Ve 14:00 hodin průvod dojde do Kampusu Hybernská, kde na něj naváže kulturní program.

Ani během svátku neutichne podpora Ukrajiny. Demonstrace proti ruské agresi se bude konat na Staroměstském náměstí od třinácti hodin. Ve stejné době začne obdobná akce na Dominikánském náměstí v Brně.

Sokolové si 1. května připomenou tradiční výstupy na Říp. Letos navíc oslaví 160 let od jejich zahájení. První výstup se konal  27. 4. 1862.

Na Svátek práce v neděli 1. května 2022 otevře Úřad vlády letos poprvé veřejnosti Kramářovu vilu, sídlo prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře v Praze na Letné. Pokračovat budou i dny otevřených dveří ve vile Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí.

Domů
Sdílet
Diskuse