Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2022 9:50
Čas čtení 0:34
Daniel Mikolášik TASR

Německo zásadně otočilo u dovozu ropy z Ruska do EU. Je připraveno obejít se bez ní i několik let

Německo zásadně otočilo u dovozu ropy z Ruska do EU. Je připraveno obejít se bez ní i několik let
Zdroj: TASR/AP
NEWS EVROPSKÁ UNIE VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Už před několika týdny by Německo podle ní okamžité zastavení importu ruské ropy nezvládlo.

Německá ministryně zahraničních věcí Annalena Baerbock potvrdila, že Berlín podporuje embargo na ruskou ropu. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury DPA a DW.

Německo je nyní připraveno obejít se bez ruské ropy i několik let, uvedla Baerbock v rozhovoru pro německou televizi ARD. Důvodem jsou nové kontrakty na dodávky ropy. Ještě před několika týdny by Německo podle ní okamžité zastavení importu ruské ropy nezvládlo.

Podíl ruské ropy na německé spotřebě ropy padl během několika týdnů na 12 % z přibližně 35 % před ruskou invazí na Ukrajinu, ukázala zpráva spolkové vlády.

S německým souhlasem s embargem roste tlak na zbývající členské státy Evropské unie, které ještě brzdí zastavení dodávek ropy z Ruska. V pondělí se v Bruselu setkají ministři energetiky EU, aby diskutovali o této otázce. Kromě toho budou hovořit o zastavení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska a platbách za ruský plyn.

Zpět
Sdílet
Diskuse