Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2022 9:30
Čas čtení 5:34
Tímea Krauszová

Herpes má více než polovina lidí na světě, tak proč se o něm stydíme mluvit? Takto se žije s běžnou infekcí, přenáší ji i sex

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Kromě běžných rad k léčbě ti přinášíme i pohled do života mladé ženy, která chce prolomit stigma.

Herpetům se nelze vyhnout, říká nám kožní lékařka Renáta Valková dříve, než stihneme položit první připravenou otázku. Jsou nepříjemné a obtížně léčitelné, ale běžné. Je velmi pravděpodobné, že pokud máš herpes jednou, budeš ho mít znovu, a je také docela možné, že ani nevíš o tom, že herpes máš, ale nakazíš lidi ve svém okolí.

Jak funguje nákaza, čím přesně se herpes léčí a je možné se mu vyhnout? Články o zdraví a zdravém životním stylu postavené na ověřených vědeckých faktech můžeme přinášet díky podpoře našich čtenářů. Přidej se do klubu Refresher+ i ty. Pro více článků o zdraví klikni sem.

Co je herpes?

Herpes je virové a silně nakažlivé onemocnění. Herpetické infekce vyvolávají dva typy virů, uvádí WHO. Jeden z nich, HSV-1 (herpes simplex 1), se projevuje v horní polovině těla. Přenáší se slinami a kapénkami a může způsobit encefalitidu (zánět mozku) a meningitidu (zánět mozkových blan).

Druhý typ, HSV-2 neboli herpes simplex 2, je zodpovědný za genitální herpes a přenáší se sexuálními aktivitami nebo při porodu přechází z matky na dítě.

herpes na perách
Zdroj: iStock Photo/Boyloso

Na to, aby ses nakazil, nemusíš mít sex. Infekce se může šířit i při líbání nebo přes otevřené rány a kožní problémy (například přes řeznou ránu, popáleninu či alergickou reakci na kůži). Nejvíce nakažlivé jsou mokré (mokvající) herpety, a jelikož se nákaza šíří kapénkami, držením se za ruce nebo používáním společné toalety se nenakazíš, informuje webová stránka Planned Parenthood.

Existuje také třetí druh, který způsobuje pásový opar. To je jediný druh, při kterém si tělo vytvoří přirozenou obranyschopnost a je možné zbavit se ho jednou provždy. Zbylé se běžně vracejí, ale podle WHO je časem možné navyknout si na život s nimi.

Není důvod stydět se o herpetu mluvit, zvláště tehdy, když můžeš někoho nakazit. Podle několika zdrojů je vysoce pravděpodobné, že když už se jednou herpetickým virem nakazíš, infekce se v budoucnu vrátí. Nadobro se herpetu zbavit je prakticky nemožné. „Kompletní zničení viru v těle nikdy nenastane. K reaktivaci stačí slabé podněty a onemocnění se u pacientů s oslabenou imunitou může stále opakovat. Nemáme žádnou záruku dlouhodobého řešení,“ říká dermatoložka.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114345 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak probíhá léčba herpetu na rtech (tzv. opar).
  • Jak se žije s genitálním oparem.
  • Podle čeho poznáš, že ses někde nakazil.
  • Zda pojišťovny hradí léčbu.
  • Kroky k prevenci nákazy.
Zpět
Sdílet
Diskuse