Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
2. května 2022 18:30
Čas čtení 2:00

Vědci objevili jeden z nejlepších doplňků stravy pro růst svalů, naznačuje nová studie. Je jím olej z drobného korýše

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci objevili jeden z nejlepších doplňků stravy pro růst svalů, naznačuje nová studie. Je jím olej z drobného korýše
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Už šestiměsíční suplementace krilovým olejem vedla ke zvětšení svalů a zlepšení jejich funkce.

Tajemství silných a funkčních svalů by mohlo tkvět v malém mořském korýši zvaném kril (v norštině „malá ryba“), který je oblíbenou potravou velryb a tučňáků.

Čerstvá studie publikovaná 20. dubna letošního roku v časopise Clinical Nutrition popisuje experiment, který přinesl zajímavé poznatky o účincích krilového oleje na lidské svalstvo.

Statisticky významné zlepšení

Do výzkumu, který prováděly od března 2018 do března 2020, se zapojilo přes sto zdravých dospělých mužů a žen nad 65 let, kteří se věnovali libovolné pohybové aktivitě méně než hodinu týdně.

krill
Zdroj: Wikipedia

Šlo o dvojitě zaslepenou, randomizovanou, kontrolovanou studii. To znamená, že účastníci byli náhodně rozdělení do dvou skupin, přičemž jedna skupina užívala krilový olej (4 gramy na den) a druhá jiný rybí olej. Účastníci ani vědci nevěděli, která skupina dostala krilový olej.

Vědci účastníkům měřili sílu ohýbačů kolene, sílu úchopu, tloušťku vnějšího stehenního svalu, podíl tělesného tuku a svalové hmoty, krevní lipidy, glukózu, inzulín a další ukazatele.

Na konci experimentu zaznamenaly statisticky a klinicky významný nárůst svalové hmoty, jakož i zlepšení jejich funkce. Již šestiměsíční suplementace krilovým olejem vedla – v porovnání s kontrolní skupinou – k posílení ohýbačů kolene, úchopu i zhrubnutí vnějšího stehenního svalu. Jedním z možných vysvětlení je, že zvýšený příjem omega-3 mastných kyselin snižuje zánět, který přispívá ke ztrátě svalů a síly.

sval fitko
Zdroj: Unsplash.com

„Výsledky tohoto výzkumu dokazují, že polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem obsažené ve výživovém doplňku by mohly být mimořádně účinné při udržování svalové hmoty a funkce kosterního svalstva, které se zvyšujícím se věkem ubývá,“ konstatují vědci v závěru studie. Pomoci by přirozeně mohl i fyzicky aktivním lidem při dosahování jejich sportovních cílů.

Biologicky dostupnější než rybí olej

Krilový olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny s vysokým podílem kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Několik výzkumů dokázalo, že tyto dvě esenciální kyseliny (tělo si je neumí samo vytvořit) jsou mimořádně prospěšné i pro zdraví srdce (protože snižují hladinu cholesterolu), při zánětech či při zlepšení

funkce mozku a nervového systému. Kromě toho mohou pomoci zmírnit příznaky revmatoidní artritidy a bolesti kloubů.

rybí olej
Zdroj: Unsplash.com

Některé studie naznačují, že tyto kyseliny mají v porovnání s běžným rybím olejem o něco vyšší biologickou dostupnost, a tedy se v lidském těle vstřebávají rychleji a efektivněji. Olej z tohoto korýše je tedy vhodnou alternativou výživových doplňků s omega-3 mastnými kyselinami.

Zmíněná studie potvrzuje předchozí výzkumy o účincích rybího oleje na zlepšení objemu a funkce svalů, které zaznamenaly podobné výsledky na menším vzorku lidí. Omega-3 mastné kyseliny totiž podporují syntézu bílkovin, což je proces, kdy se zkonzumované bílkoviny mění na palivo, které potřebujeme k růstu a udržení síly.

Vědci a výživoví poradci tvrdí, že jedním z nejúčinnějších doplňků pro lidi, kteří se věnují silovému cvičení, je také kreatin. Některé studie ho dokonce srovnávaly s anabolickými steroidy, ale bez negativních účinků na lidský organismus.

Nezapomeň, že pokud je tvým cílem růst svalů, žádný doplněk ti bez adekvátního silového tréninku nepomůže. Při užívání jakýchkoli doplňků stravy je třeba myslet i na to, že na rozdíl od léků nemáš zaručenou jejich kvalitu, účinnost ani bezpečnost. V první řadě je důležité konzumovat pestrou a vyváženou stravu.

Zpět
Sdílet
Diskuse