Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. května 2022 10:37
Čas čtení 1:17
Jakub Paulík TASR

9. května vyhlásí Vladimir Putin Ukrajině válku, píše CNN. Odvolává se na západní představitele

9. května vyhlásí Vladimir Putin Ukrajině válku, píše CNN. Odvolává se na západní představitele
Zdroj: Vadim Ghirda/TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

9. květen by mohl přinést změnu ve válce na Ukrajině, kterou režim Vladimira Putina nadále označuje za „speciální vojenskou operaci“.

Pro Rusko je 9. květen jako Den vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem velmi důležitý. TASR s odkazem na CNN uvádí, že podle amerických a západních představitelů by mohl ruský prezident Vladimir Putin tento den využít k oficiálnímu vyhlášení války vůči Ukrajině. Tímto krokem by získal možnost povolat do útoku branců.

V současnosti je v Rusku ze zákona povoleno invazi na Ukrajině označovat jen za „speciální vojenskou operaci“. V případě porušení zákona podepsaného 4. března pachateli hrozí vězení do výše 15 let.

S opačnou zprávou však přišel papež František. Ten prohlásil, že Vladimir Putin 9. května válku údajně ukončí. Odto verzi příliš nedůvěřuje.

„Orbán, když jsem ho potkal (21. dubna), mi řekl, že Rusové mají plán, že 9. května bude po všem. Doufám, že je to tak... Jsem pesimista, ale musíme udělat všechna možná gesta k zastavení války,“ řekl Svatý Otec pro italský deník Corriere Della Sera

Verze o konci války není pravděpodobná i proto, že Rusku se stále nedaří plnit vojenské cíle a dobývání území Ukrajiny jde pomalu. Právě proto mnozí experti očekávají, že se Putin rozhodne pro mobilizaci.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Papež v rozhovoru zároveň oznámil, že se chce setkat s Vladimirem Putinem, ale Moskva na jeho žádost dosud neodpověděla. Plánuje navštívit i Kyjev, ale až poté, co si popovídá s hlavou Ruské federace.

„Požádal jsem kardinála Parolina, aby poslal Putinovi vzkaz, že jsem ochoten jet do Moskvy... Zatím jsme nedostali odpověď a stále na (setkání) trváme, i když se obávám, že Putin nemůže a ani nechce mít toto setkání v této době,“ vyjádřil se papež, který komunikoval i s ruským patriarchou Kirillem. Ten oficiálně stojí za režimem Vladimira Putina a válku na Ukrajině podporuje.

„Mluvil jsem s Kirillem 40 minut přes (aplikaci) Zoom. Prvních dvacet (minut) mi četl všechna ospravedlnění války. Poslouchal jsem ho a řekl jsem mu: Nic z toho nechápu. Bratře můj, nejsme klerici státu, nemůžeme používat jazyk politiky, ale jazyk Ježíše. Jsme pastýři stejného svatého Božího lidu,“ řekl papež František.

Domů
Sdílet
Diskuse