Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 11:10
Čas čtení 1:29
Ilona Hobzová

Policisté zasahovali v autoškolách v Libereckém kraji. Pěti osobám hrozí až deset let vězení (Aktualizováno)

Policisté zasahovali v autoškolách v Libereckém kraji. Pěti osobám hrozí až deset let vězení (Aktualizováno)
Zdroj: Policie České republiky
NEWS POLICIE ČR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Mezi zadrženými jsou majitelé a pracovníci autoškol i zkušební komisaři.

Aktualizace 5. května 11:00 

V autoškolách v Jablonci nad Nisou a dalších městech Libereckého kraje v úterý zasahovali policisté. Zadrželi pět lidí, kteří podle nich vydávali potvrzení o složení závěrečné zkoušky i těm žadatelům, kteří ji neabsolvovali. Mezi zadrženými byli provozovatelé nebo majitelé autoškol i zkušební komisaři. Ve čtvrtek policie oznámila, že jsou vyšetřováni na svobodě a hrozí jim tresty odnětí svobody od tří do deseti let.

Doporučeno
Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor) 25. dubna 2022 7:00

Policie povolala zásahovou jednotku

Zadržení lidé, kteří měli vydávat potvrzení o složené zkoušce i těm, kteří ji neabsolvovali, jsou podezřelí ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Do policejní akce bylo v úterý nasazeno několik desítek policistů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a Územního odboru Jablonec nad Nisou. 

„Ke zvýšení bezpečnosti a z důvodu eliminace případných hrozeb byla do akce nasazena také zásahová jednotka, zejména pak z důvodu zadržení jednoho z pětice podezřelých, který je vlastníkem zbrojního průkazu a držitelem střelných zbraní,“ uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR/propagační materiál

Osoby jsou z řad provozovatelů nebo majitelů autoškol a zkušebních komisařů. Policie u nich provedla několik domovních prohlídek, kromě toho zasahovala i v nebytových prostorách a budově městského úřadu v Tanvaldu. „V rámci spolupráce jsme požádali naše kolegy i v dalších krajích České republiky o součinnost, zejména při vytěžování důležitých svědků k případům fiktivně vydávaných potvrzení o vykonání zkoušek odborné způsobilosti potřebných k získání řidičského průkazu,“ uvedl Robovský.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Ve čtvrtek policie oznámila, že pětici obviněných propustila ze zadržení a vyšetřování probíhá na svobodě. „Zkušebním komisařům jsou mimo jiné kladeny za vinu zvlášť závažné zločiny zneužití pravomoci úřední osoby a zločiny přijetí úplatku. Provozovatelům a jednatelům autoškol pak bylo sděleno obvinění ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu přijetí úplatku ve formě pomoci definované trestním zákoníkem,“ doplnil informace Robovský. Policie nyní vyhodnocuje zajištěné důkazní prostředky a výpovědi důležitých osob.

REFRESHER požádal o vyjádření Asociaci autoškol ČR. Její ředitel Aleš Hořčička uvedl, že Asociace dosud nemá žádné oficiální informace, pouze ty, které se objevily v médiích. 

Zpět
Sdílet
Diskuse