Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 8:30
Čas čtení 2:42
Dominik Vetrák

Vysvětlujeme poslední část Moon Knighta a potitulkovou scénu. Změnil seriál nějak svět Marvelu?

FILMY A SERIÁLY MOON KNIGHT
Uložit Uložené

Seriál Moon Knight od Disney+ skončil po 6 epizodách. Co se stalo na samotném konci?

V článku se nacházejí spoilery.

Moon Knight po šesti epizodách skončil a my jsme na konci dostali několik odpovědí. Většinu z nich si ale divák mohl domyslet už během sledování předchozích částí. Něco z toho jsme uhodli už i my v předchozím článku, ve kterém jsme vysvětlovali, co znamenají scény v psychiatrické léčebně.

 

Vysvetľujeme poslednú časť Moon Knighta a potitulkovú scénu. Zmenil seriál nejako svet Marvelu?

Podstatné je vědět, že scény v psychiatrické léčebně nebyly skutečné, respektive nepředstavovaly skutečnou realitu, ve které postavy žijí. Šlo o místo, kam unikly před realitou, která jim psychicky ubližovala.

Doporučeno
RECENZE: Moon Knight RECENZE: Moon Knight 4. května 2022 17:30

3 rozdílné osobnosti

V těle Marca Spectora existují minimálně tři různé osobnosti. První je originál — Marc Spector. Marc odešel od svých rodičů poté, co ho začala jeho matka nenávidět a následně ho dlouhá léta psychicky a fyzicky týrala.

Vinila ho za smrt Marcova mladšího bratra, který se utopil v jeskyni, kam ho zatáhl Marc. Marc se snažil vyhnout týrání z matčiny strany, a tak si vytvořil druhou osobnost — Stevena Granta. Vytvořil si ji na základě oblíbeného filmu, jehož hlavní postavou byl neohrožený dobrodruh Steven Grant. Vždy, když se ho matka chystala zbít, předal kontrolu jiné osobnosti.

V seriálu zaznělo, že Marc chtěl Stevena ochránit před vším tím násilím a křikem od matky. Jenže to by nedávalo smysl, kdyby při každém bití od mámy přenechal kontrolu nad tělem právě Stevenovi, že? Steven si navíc na nic z toho ani nepamatoval.

Z toho nám vyplývá, že existovala i třetí osobnost. Tvůrci na ni v průběhu seriálu odkazovali hned několikrát, ale skutečně jsme ji uviděli až v potitulkové scéně na konci šesté epizody. Jedná se o Jaka Lockleyho.

Moon Knight
Zdroj: Disney+

Kdo je Jake Lockley z potitulkové scény?

V komiksech jde o taxikáře, který pro Moon Knighta získává informace přímo „z ulice“. I v komiksech byl drsný, ale nebyl to vysloveně špatný člověk a chladnokrevný vrah, jak ho zatím prezentují tvůrci seriálu.

Ti ale změnili i charaktery jiných postav, nejen samotného Moon Knighta, Marca Spectora, Mr. Knighta či Stevena Granta. Vůbec se tedy nemůžeme orientovat podle komiksů, protože je každá postava a osobnost v seriálu jiná. 

Jake Lockley převzal ovládání Marcova těla v průběhu seriálu víckrát. Nejočividnější to bylo, když Marc a Steven nevěděli, co se v předchozích okamžicích stalo. Když se „probudili“, našli kolem sebe pouze mrtvoly. Byla to práce Jaka Lockleyho, který nepřebírá kontrolu nad tělem jen tak leckdy, ale teprve tehdy, když je situace opravdu kritická.

Jake je chladnokrevný vrah. Jeho povahu mohlo negativně ovlivnit právě fyzické násilí ze strany matky, která třetí osobnost neustále mlátila, a tak Jake neznal nic jiného, ​​než násilí, hněv a nenávist.

Moon Knight
Zdroj: Disney+

Stále ale neznáme jeho charakter ani motivace, které ho vedou ke spolupráci s bohem Konshuem. Ten sice dal Marcovi a Stevenovi svobodu, ale s Jakem nadále spolupracuje, a tak je tělo Marca Spectora i nadále vázáno k identitě Moon Knighta (i když si to možná Steven a Marc vůbec neuvědomují).

Zároveň si ani jeden z nich neuvědomuje, že existuje i třetí osobnost. Spíše si však myslíme, že Marc o ní ví, ale odmítá o ní Stevenovi říci, respektive tyto vzpomínky a znalosti podvědomě pohřbívá hluboko ve své mysli. S ohledem ke konci seriálu je jasné, že se s Marcem a ostatními ještě setkáme. Druhá série seriálu nebo účast postavy v jiných seriálech a filmech je tedy víceméně jistá. 

Layla je nová egyptská hrdinka

S velkou pravděpodobností uvidíme i Laylu. V jejím případě je možné, že studio Marvel vytvořilo zcela novou a originální hrdinku, která nemá původ v komiksech. Marvel tvrdí, že jde o novou verzi postavy jménem Scarlet Scarab, i když to režisér nechtěl potvrdit.

Moon Knight
Zdroj: Disney+

Nevíme, jaké schopnosti Layla získává poté, co se stane avatarem (poslem) bohyně Tawaret (hroch z páté epizody). Zatím se zdá, že je to klasický případ zvětšené síly a jiných lidských vlastností, které z ní společně s létajícím kostýmem dělají nadčlověka. 

Blade a Dracula?

Před premiérou seriálu se na internetu spekulovalo o tom, že Ethan Hawke hraje ve skutečnosti Draculu a že se v závěru objeví také postava Blada v podání herce Mahershaly Aliho, který v následujících letech dostane vlastní film. Pokud jsi ovšem viděl poslední epizodu, víš, že nic takového se nestalo a šlo o nepravdivé informace.

Blade
Zdroj: Marvel Studios/The Walt Disney Company
Zpět
Sdílet
Diskuse