Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 10:37
Čas čtení 1:51
Ilona Hobzová

Dárek pro Putina: Na podporu Ukrajiny můžeš symbolicky koupit lékárničku za pětistovku i tank za miliony

Dárek pro Putina: Na podporu Ukrajiny můžeš symbolicky koupit lékárničku za pětistovku i tank za miliony
Zdroj: TASR/AP/Kremlin Pool
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Hlavní tváří kampaně a jejím iniciátorem je podnikatel a mecenáš Dalibor Dědek.

Ve středu se představila nová kampaň na podporu Ukrajiny s názvem Dárek pro Putina. Fiktivní e-shop nabízí ke koupi různé položky, na které mohou lidé finančně přispět, od zdravotnického vybavení či nábojů v řádu stovek korun po tank v hodnotě 30 milionů korun. Peníze se následně pošlou na účet velvyslanectví Ukrajiny, které za ně koupí výbavu a zbraně pro Ruskem napadenou Ukrajinu. 

Dědek: Pro lidi na Ukrajině je armáda jedinou nadějí

„Dalibor Dědek z Jablotronu mi zavolal před třemi týdny. Hovor začal větou: Já nemůžu v noci spát a chtěl bych Vám říct proč. Tak vlastně vznikla kampaň Dárek pro Putina,“ vysvětlil už 3. května mediální konzultant Martin Ondráček start dárcovské kampaně, která byla představena ve středu. 

Na tiskové konferenci popsal svou motivaci k založení iniciativy přímo podnikatel a mecenáš Dalibor Dědek: „My tady sice pomáháme uprchlíkům, kteří z toho největšího pekla unikli, ale velké procento tam zůstalo a pro takové lidi je jedinou nadějí ukrajinská armáda,“ uvedl podnikatel. Jako další motiv uvedl to, že několik zaměstnanců z pobočky firmy Jablotron v Ukrajině nastoupilo do ukrajinské armády. „Obdivuji statečnost Ukrajinců, se kterou brání svou zemi a celou západní společnost. Je naší povinnosti je aspoň tímto podpořit,“ doplnil. 

Finanční náročnost války

Na tiskové konferenci poděkoval Dědkovi a jeho týmu přímo ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. „Dnes ráno jsme měli na účtu čtyři jedničky – přesně jedna miliarda a 111 milionů, které nám přispěli na posílení obranyschopnosti dárci z Česka, ale také jiných zemí. Z toho jsme již utratili miliardu, zrovna teď jsem podepisoval smlouvy k nákupu vojenského materiálu, který následně budeme expedovat na Ukrajinu,“ uvedl velvyslanec a dodal, že je vděčný za veškerou dosavadní podporu.

Koupě vybraných zbraní a pomůcek na e-shopu je spíše symbolická. Ten, kdo chce Ukrajinu tímto způsobem podpořit, si může udělat obrázek o tom, jak je vybavení drahé a jak finančně zatěžující je jakákoli válka. V nabídce se tak objevuje například polní láhev za 180 korun nebo bojová lékárnička za 425 korun. Kromě toho lze ale přispět symbolickým zakoupením třeba protitankové zbraně za 25 tisíc korun nebo kulometem za devadesát tisíc. Nejdražšími zbraněmi, jejichž částka je více než šestimístná, patří protitankový systém Javelin (4 miliony korun), bojové vozidlo (12 milionů korun) a tank (30 milionů korun).

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Kampaň podpořila například  ukrajinská lékařka Alina Vorotynceva nebo jaderná fyzička Dana Drábová. „Vím, že Ukrjaina je nesmírně srdečná, hrdá a statečná země, která vám nabídne první poslední. Teď máme povinnost nabídnou něco jí, protože ona se brání vyvolanému útoku ruského agresora. Nabídnu cokoli, co můžeme, abychom přispěli k otmu, že se bude dál moci bránit,“ vysvětluje Drábová, proč iniciativu podpořila.

Domů
Sdílet
Diskuse