Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2022 6:00
Čas čtení 5:14
Tereza Šnajdrová

Klima teď! Škola potom! Studenti v Praze opět stávkovali za klima (Reportáž)

NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

V pátek odpoledne se v Praze pod záštitou Fridays for Future konala stávka za klima, na kterou přišla zhruba tisícovka studentů. „Omladina do ulice, aby v zimě nebyl hic,“ skandovali studenti.

V pátek 6. května se v Praze uskutečnila další stávka za klima svolaná organizací Fridays for Future, na níž dorazila tisícovka studentů z celé České republiky. Akce začala na Malostranském náměstí, odkud se dav nespokojených přesunul přes Karlův most a Úřad vlády ČR až na Kampu. Na stávku za klima jsme vyrazili i my a přinášíme ti z ní reportáž.

Doporučeno
PŘEHLED: Na tyto vysoké školy ještě stihneš podat přihlášku PŘEHLED: Na tyto vysoké školy ještě stihneš podat přihlášku 5. května 2022 11:30

Maturita nám bude stejně k ničemu, pokud se nebude řešit klimatická krize, znělo z řad studentů

Na Malostranské náměstí jsme dorazili pár minut před 13. hodinou, kdy měla stávka oficiálně začít. Ještě před jejím začátkem jsme stihli prohodit pár slov s tiskovou mluvčí Fridays for Future Klárou Bělíčkovou, od které jsme zjistili, jakou účast organizace očekává. „V tuhle chvíli nedokážeme říct, ale díky tomu, že byla akce svolána velmi narychlo a je to stávka, žádná masová demonstrace, tak i účast sta studentů bychom považovali za úspěch,“ řekla nám.

 
To, kolik lidí přijde, navíc mohou ovlivnit i probíhající maturity. Ale je to adekvátní k tomu, co klimatická krize přináší a stávkovat budeme do té doby, dokud se to nevyřeší. Rádi bychom do školy chodili, rádi bychom společně všichni napsali maturitu, ale ta nám bude v podstatě k ničemu, pokud nastane kolaps,“ pokračovala Klára Bělíčková.
 
Vláda se stále nezavázala k tomu, že by chtěla budovat obnovitelné zdroje a spíše jedná s Polskem o nových plynových infrastrukturách, nových fosilních výstavbách a nemyslí na budoucnost, na ekonomickou krizi,“ dodala.
 
Organizace Fridays for Future pořádá v Česku stávky za klima již od roku 2019. Znamená to tedy, že za klima bojovala i za vlády bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Mají studenti naději, že současný premiér Petr Fiala (ODS) bude klást na klimatické změny větší důraz? „Každá z vlád byla jiná, ale klimatickou krizi ani jedna nebere vážně. Minulou vládu Andreje Babiše snad ani není třeba komentovat, udělala strašně moc přešlapů a vláda Petra Fialy zase podepsala nevýhodnou smlouvu o dole Turów nebo zrušila slevy na jízdné pro studenty,“ vyjádřila své obavy tisková mluvčí Fridays for Future.

fridays for futurefridays for futurefridays for futurefridays for future
Zobrazit galerii
(59)

Ke studentům na Malostranském náměstí promluvili zástupci Fridays for Future, ale také ukrajinská environmentální aktivistka z organizace Ecodia

Malostranské náměstí se jen pár minut po začátku stávky začalo plnit, a nakonec se jí zúčastnila zhruba tisícovka nespokojených občanů. K nim pak nejprve promluvili zástupci Fridays for Future, kteří uvedli hned několik důvodů, proč vyzývají vládu k rychlejšímu odklonu od ruského plynu a dalších fosilních paliv. „Využijme veškerý potenciál energie z obnovitelných zdrojů a využijme potenciál úspor, který v České republice máme,“ vzkázali studenti vládě.

 
Mikrofonu se následně ujala ukrajinská environmentální aktivistka z organizace Ecodia Darya Lazaryeva, která promluvila i o situaci na Ukrajině. „Válka a sucho na Ukrajině mají jedno společné, závislost světa na fosilních palivech. Sponzoruje zabíjení civilistů a ničení klimatu. Náš tým v Ecodii napočítal již asi 200 trestných činů proti životnímu prostředí od začátku ruské agrese. Žádné padlé stromy, ale vyhořelé čerpací stanice, zničené chemické závody a znečištěná sladká voda. Nestačí tyto důsledky změny klimatu a války k tomu, abychom se konečně vzdali fosilních paliv? Chci jen domů. Pomozte mi přesvědčit vlády, aby se vzdaly financování pro Rusko, aby tato válka konečně skončila,“ řekla v emotivním proslovu.
 
Studenti z organizace Fridays for Future následně přečetli dokument „Šest kroků k soběstačnosti: Nová dohoda pro energetiku,“ který vypracovali v návaznosti na válku na Ukrajině. Požadují v něm nezávislost na fosilních palivech, energetické úspory, rozvoj obnovitelných zdrojů, podporu energetické soběstačnosti komunit a regionů, spravedlivou transformaci a řešení energické chudoby.

fridays for future
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Stávky se nezúčastnili pouze studenti, ale také zástupci politických stran. Mluvili jsme s Piráty, Mladými sociálními demokraty i se Zelenými

REFRESHER zjišťoval i to, proč studenti vynechali školu a přišli na stávku. „Téma klimatické změny je stále aktuální, i přesto, že nyní delší čas žádné protesty nebyly. Jsem ráda, že se zájem o klima obnovuje. Nevím, zda se něco reálně může změnit, ale je potřeba na tento problém upozorňovat, dávat vládě najevo, že nás to zajímá,“ řekla nám jedna z účastnic.

 
Nevím, jestli to opravdu pomůže, ale už nevidím žádná jiná východiska. Dlouho jsem na žádné demonstraci nebyla, protože nebydlím v Česku, přijela jsem jen na prázdniny, ale hned jsem přišla Fridays for Future podpořit. Původně jsem z Francie, kde je situace ještě horší,“ svěřila se nám další studentka. „Klimatická krize je velký problém a pokud nebude vyřešena, tak všichni umřeme. Vláda ale asi nic neudělá a nechá nás tady všechny chcípnout,“ přidali se k ní další.
 
Na Malostranském náměstí nestávkovali pouze studenti, ale také dospělí, kteří se obávají o budoucnost svých dětí a vnoučat, nebo zástupci politických stran. My jsme oslovili zastupitele hlavního města Prahy za Českou pirátskou stranu Adama Zábranského, který nám ke stávce řekl pár slov.
 
Chceme ranec OZE, chceme podpořit studenty ve volání po tom, aby vláda dělala víc v ochraně klimatu, než dělá teď. Navíc nejde pouze o vyslechnutí studentů, ale vyslechnutí všech vědců, kteří se klimatem zabývají. Je to reálná hrozba a vláda to ví. Předchozí české vlády toho bohužel v ochraně klimatu nedělaly moc a my doufáme, že současná vláda toho udělá víc, je to reálné,“ řekl pro REFRESHER Adam Zábranský (Piráti) s tím, že současná vláda je k požadavkům občanů vstřícnější než ta předchozí.
 
Ke stávce se připojili také Mladí sociální demokraté, kteří si rýpli do současné vlády. „Přišli jsme podpořit studenty, protože je to boj hlavně za jejich generaci, ale samozřejmě i za nás. Myslíme si, že je nutné začít s kroky, které zastaví tuto hrůznou politiku podporující skleníkové plyny a ekonomiku založenou na expanzi zboží. To naši planetu zlikviduje. Nevěřím tomu, že vláda podnikne kroky k tomu, aby se něco změnilo. Vláda je zvolena hlasy bohatších lidí, přitom přes 50 % emisí a skleníkových plynů je výsledkem spotřeby právě těch nejbohatších. Tato vláda nemá naši důvěru,“ uvedl zástupce Mladých sociálních demokratů.
 
Na stávce nechyběli ani Zelení, kteří za klima bojují již několik let. „Na stávku jsme přišli podpořit studenty, organizaci Fridays for Future a její aktivity za udržitelnost a řešení klimatických změn. Upřímně se trochu obávám, že vláda studenty nevyslyší a žádná změna nenastane, ale byla bych ráda, kdybych se mýlila. Vláda se ale bohužel chová proti svým slibům, které měla před volbami a nevěřím tomu, že se to nějakým způsobem změní. Třeba jim to spočteme za tři roky, až budou volby do Poslanecké sněmovny,“ řekla Anna Gümplová (Zelení).

fridays for future
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Ani stávka za klima se neobešla bez odpůrců. S transparenty na místo dorazili také Svobodní

Ač by se mohlo zdát, že nešťastný stav naší planety trápí nebo zajímá každého z nás, není tomu tak. Stávky za klima se zúčastnili také Svobodní. Na Malostranské náměstí jich přišlo zhruba deset a v rukách svírali i transparenty označující klimatické aktivisty za pátou kolonu ruského prezidenta Vladimira Putina.

 
Přišli jsme, protože nesouhlasíme s klimatickým alarmizmem,“ sdělil nám jeden z protestujících. Zeptali jsme se proto, zda se podle něj žádná klimatická změna neděje. „Klimatická změna se možná děje, ale není způsobená člověkem. Vzhledem k minulosti to navíc není nic mimořádného,“ dodal s tím, že oteplení planety je normální.
 
Ničíte století budovanou společnost,“ vstoupil do dialogu další zástupce Svobodných. Na otázku, čím společnost ničíme, však odpovědět nedokázal. „Využíváte veškeré vymoženosti společnosti, třeba školství,“ dodal. Když jsme se zeptali, jak konkrétně školství zneužíváme, žádné odpovědi se nám nedostalo. Prý jej prostě zneužíváme a tečka.

Omladina do ulic, aby v zimě nebyl hic,“ skandovali studenti, kteří prošli přes Karlův most až na Kampu

Zhruba po hodině stráveném na Malostranském náměstí se nespokojení studenti za doprovodu policie přesunuli ke Karlovu mostu, Úřadu vlády a došli až na Kampu, kde byl připravený piknik. „Omladina do ulice, aby v zimě nebyl hic,“ skandovali studenti.

 
Prahou se pak nesla i další důležitá hesla, jako například „ruský plyn je sra*ec, chceme OZE ranec,“ nebo „peníze se nedaj žrát, pojďme radši stávkovat.“ Fridays for Future zcela jistě přilákali pozornost veřejnosti a doufejme, že i pozornost vlády.


Aktualizace 8.5. – V původní verzi článku jsme uváděli, že strana Svobodných na demonstraci dorazila s transparenty oslavujícími ruského prezidenta. Za chybu se omlouváme.

Domů
Sdílet
Diskuse