Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 7:00
Čas čtení 17:50
Lucie Kotvalová

Johanna Nejedlová: Debata o feminismu v Česku stagnuje. Třeba přijde čas, kdy budu moci hrdě hlásat, že jsem aktivistka

Johanna Nejedlová: Debata o feminismu v Česku stagnuje. Třeba přijde čas, kdy budu moci hrdě hlásat, že jsem aktivistka
Zdroj: Lucie Kotvalová/REFRESHER
OSOBNOSTI ABY SE NA SVĚTĚ ŽILO LÍP
Uložit Uložené

S Johannou Nejedlovou o tom, kde začíná aktivismus, jak ji ovlivnil fakt, že si jako malá musela uklízet pokoj, a její bratr ne, a proč jsou v České republice slova jako aktivismus či feminismus „tak trochu zakázaná“.

Johanna Nejedlová je mimo jiné zakladatelka neziskové organizace Konsent, publicistka a členka výkonného výboru České ženské lobby. Za aktivismus, konkrétněji za snahu o spravedlivější a rovnější společnost, získala ocenění Women of Europe a server Bitch Media ji v roce 2020 zařadil mezi padesát nejvlivnějších feministek světa.

„Aktivismus pro mě znamená, že se člověk zajímá o to, co se v jeho okolí děje, a pokud má pocit, že je něco třeba zlepšit, tak se to sám aktivně snaží změnit. Aktivismus může mít nespočet forem,“ popisuje v rozhovoru pro Refresher. Jaké okolnosti nejvíce formovaly aktivistickou stránku jejího bytí? A jakou roli v tom sehrál boj Hermiony Granger za práva domácích skřítků?

Spolu se spolkem Konsent, který jste založila, se věnujete prevenci sexuálního násilí a boříte mýty, které jsou s ním či se sexem obecně spojeny. Lidé často přemýšlejí nad smyslem své existence – je právě toto smysl té vaší? Vnímáte to jako své poslání?

Když jsem se rozhodovala, jestli se budu Konsentu věnovat naplno, měla jsem pocit, že je to to, co bych měla dělat. Vnímala jsem, že je tady mezera, která není zaplněná. Cítím, že je má práce důležitá a potřebná, ale nejsem si stoprocentně jistá, že je to mé životní poslání. Přece jenom jsem mileniál – my nezůstáváme v jedné práci celý život. Ale řešení rovných příležitostí žen a mužů, sociální problémy a rasismus jsou témata, která mi jsou blízká a asi se jim budu věnovat i v budoucnu. Ale kdo ví.

Ženy v České republice nejsou dostatečně zastoupeny v politice ani v jiných rozhodovacích pozicích, a jsou tak často vynechávány z diskuze o směrování naší společnosti. I přesto se mnoho žen aktivně podílí na přeměně světa ve spravedlivější, rovnější a lepší prostředí. Právě jejich pohled na svět, aktivismus a realitu, ve které žijeme, zprostředkováváme skrze rozhovorovou sérii Aby se na světě žilo líp.

Takže v Konsentu neplánujete zůstat napořád?

Ne. Mám pocit, že pokud jsou lidé moc dlouho v jednom odvětví, mohou ztratit nadhled a přestat mít nové nápady. Má práce v Konsentu by neměla překročit určitý dlouhodobý horizont.

Jaké jsou tedy vaše cíle? Máte politické ambice?

Zatím u nás podle výsledků voleb není poptávka po liberální progresivní politice a nevidím tu momentálně stranu překračující 5% hranici, která by stála o člověka zastávající mé postoje. Zároveň je v politice těžké něco opravdu uskutečnit, trvá to dlouho. Čekat čtyři roky, zda se nějaká má snaha podaří, by pro mě bylo frustrující.

Pokud tedy nesměřujete do politiky, kam jinam?

Vůbec nevím. Ale nebojím se, že bych se neuplatnila.

Jaké pocity vám vaše práce přináší?

Je to různá směsice pocitů. Jedna část je pocit z dobře odvedené práce, dostává se ke mně hodně pozitivní zpětné vazby. Od lidí, kteří nás jen sledují na sociálních sítích, a píší nám, že je pro ně Konsent důležitý, že jim pomohl změnit pohled na svět nebo že jim pomohl se vyrovnat s nějakým traumatem. Ale i od těch, se kterými se potkáváme napřímo, třeba když děláme workshopy.

Doporučeno
Aktivistka Žaneta Sladká: V Česku máme selektivní přístup k lidským právům. Nejsou u nás ani tématem, usínáme na vavřínech Aktivistka Žaneta Sladká: V Česku máme selektivní přístup k lidským právům. Nejsou u nás ani tématem, usínáme na vavřínech 28. září 2022 8:30

Ale na druhé straně narážíme i na odpor. Věci nejdou tak rychle, jak bychom si představovali, nebo jsou velmi náročné. Obzvláště v té politické rovině, když se snažíme prosadit nějakou pozitivní změnu. Nejde to tak rychle, jak bychom chtěli, jsou zde lidé, kteří to brzdí. To je frustrující. Pak se setkáváme i s lidmi, kteří přímo nesouhlasí s tím, co děláme. Píší nám nenávistné zprávy, nebo nám i volají. To beru spíše jako součást naší práce. Ne tedy vítanou součást, ale dává mi to informaci, že se dostáváme i mezi lidi, kteří s námi nesouzní. Máme tak možnost dělat osvětu i mimo naši bublinu, dělat ji tam, kde je to potřeba.

Jakou podobu má ona negativní zpětná vazba? Jak vypadají argumenty těchto lidí?

Dost často to ani nejsou argumenty, jen směsice nadávek. Občas se tedy najde někdo, kdo se opravdu ptá a argumentuje. Nedávno jsem se například vyjadřovala k argumentům pana kardinála Duky, postkoitální antikoncepci a potratům, na základě čehož mi psal člověk, který se ptal, kdy podle mě začíná život, a vedl se mnou delší emailový dialog.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114620 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse