Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2022 14:33
Čas čtení 0:43
Jakub Paulík TASR

Tálibán nechce, aby ženy „provokovaly“ muže. Od soboty musí nosit povinně burku

Tálibán nechce, aby ženy „provokovaly“ muže. Od soboty musí nosit povinně burku
Zdroj: TASR/AP/Peter Endig
ZAJÍMAVOSTI AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pravidla pro ženy v Afghánistánu jsou opět o něco přísnější.

Ženy v Afghánistánu musí podle sobotního nařízení nejvyššího vůdce Tálibánu na veřejnosti nosit povinně burku. Mulla Hajbatulláh Áchúndzáda v nařízení napsal, že by ženy měly nosit čádor, který představuje zakrytí celého těla kromě tváře. Avšak afghánské ženy, které nejsou příliš staré ani mladé, si musí zahalit kromě očí celý obličej.

Doporučeno
Problémy s dodávkami jídla, dennodenní testování a křik z oken. Proč Šanghaj nezvládla lockdown a co to může předznamenat? Problémy s dodávkami jídla, dennodenní testování a křik z oken. Proč Šanghaj nezvládla lockdown a co to může předznamenat? 5. května 2022 9:30

Důvodem je, aby se při kontaktu s dospělými muži mimo rodinu „vyhnuli provokacím“. Hajbatulláh Áchúndzáda v nařízení ženám dále doporučuje, aby v případě, že nemají venku nějakou důležitou práci, raději zůstaly doma. Již v předchozích měsících přitom v Afghánistánu došlo k velkému zpřísňování pravidel. Nově například ženy nemohou navštěvovat parky ve stejné době jako muži.

Nařízení nejvyššího vůdce oznámil mluvčí afghánského ministerstva pro šíření ctnosti a prevenci neřestí. Zároveň prohlásil, že ideální oděv pro zakrytí obličeje je burka modré barvy. Ta je totiž symbolem tálibánského režimu z let 1996 až 2001.

Tato a další opatření Tálibánu jsou v kontrastu s tvrzeními, která hnutí hlásalo při převzetí moci. Tvrdili, že se jejich hnutí od roku 2001 změnilo. V minulém období měly ženy zakázáno chodit z domu bez mužů a nemohly se ani vzdělávat.

Domů
Sdílet
Diskuse