Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2022 13:58
Čas čtení 1:40
Vojtěch Vanda

„Putinovu“ superjachtu za 16 miliard korun zabavily italské úřady

„Putinovu“ superjachtu za 16 miliard korun zabavily italské úřady
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Luxusní jachta Šeherezáda byla italskými úřady zabavena v pátek. Dle tamního ministerstva financí existuje signifikantní ekonomické a obchodní spojení mezi vlastníkem jachty a prominentními složkami ruské vlády.

Luxusní jachta Šeherezáda, která kotví v přístavu Marina di Carrara v italském městě Massa, byla zabavena tamními autoritami. Italské ministerstvo financí totiž objevilo „signifikantní ekonomické a obchodní spojení“ mezi vlastníkem jachty a „prominentními složkami ruské vlády.“ Toto opatření bylo provedeno v rámci ruských sankcí kvůli válce na Ukrajině. Spekuluje se o tom, že by vlastníkem jachty mohl být sám prezident ruské federace Vladimír Putin. Informuje o tom The GuardianCNBC.

Doporučeno
Putinova superjachta Šeherezáda za 700 milionů dolarů je podle spolupracovníků Navalného v Itálii Putinova superjachta Šeherezáda za 700 milionů dolarů je podle spolupracovníků Navalného v Itálii 22. března 2022 12:30

Zabavení luxusní jachty, která podle odhadů skupiny ruského opozičního lídra Alexeje Navalného může mít cenu až 700 milionů dolarů (16,6 miliardy korun), je v přístavu blokována od pátku z vůle italského ministerstva financí, které tvrdí, že mezi vlastníkem jachty, vysokými představiteli ruské vlády a lidmi, kteří byli sankcionováni kvůli anexi Krymu v roce 2014, existuje spojení.

V rámci sankcí, které uvalil západní svět na Rusko kvůli vyvolání konfliktu na Ukrajině, je zabavení prostředků podobným osobám běžná praxe posledních měsíců. Nejedná se však o rychlou akci, která by vznikla během posledních dnů. Italský vládní rezort dodal, že se tomuto případu věnuje dlouho.

V posledních dnech panovaly obavy, že by jachta mohla z přístavu odplout. V úterý se totiž měla podle New York Times přesunout ze suchého doku do vody. 

Jachta snů

Jachtě se věnovala i skupina výše jmenovaného ruského opozičníka Alexeje Navalného, který je momentálně v Rusku vězněn. Ve svém videu představila, že loď, plující pod praporem Kajmanských ostrovů, by měla patřit přímo ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi.

O jachtě jsme tě dříve informovali i my. Plavidlo postavila německá loďařská společnost Lürssen v roce 2020. Má být dlouhá 140 metrů a mimo jiné je vybavena heliportem, bazénem, ​​soukromým kinem a dokonce údajně i bezpečnostním systémem schopným sestřelit drony.

Všechny jachty zabaveny

Nejedná se o jedinou luxusní jachtu, které světové vlády zabavily kvůli tomu, že měly konexe na prokremelský režim. Ve čtvrtek zabavila vláda Fiji superjachtu ruského oligarchy Sulejmana Kerimova s názvem Amadea. Tato loď je dlouhá zhruba 106 metrů, pojme 16 hostů v 8 kajutách, je opatřena heliportem a její cena se odhaduje na 300 milionů dolarů (7,1 miliardy korun).

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

V dubnu jsme tě zase informovali o tom, že německé autority zabavily největší superjachtu světa Dilbar poté, co se potvrdilo, že je spojena s jiným ruským miliardářem, Ališerem Usmanovem. Zhruba 156 metrů dlouhá loď s hodnotou kolem 735 milionů dolarů (17,4 miliardy korun) se pyšní dvěma heliporty a největším vnitřním bazénem instalovaným na soukromé lodi.

Usmanov se měl v minulosti snažit nepřímo převést tuto loď na svou sestru společně s ostatním jměním, které se odhaduje na skoro 19 miliard korun.

Domů
Sdílet
Diskuse