Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2022 10:48
Čas čtení 1:03
Ema Stanovská

Pitbull není agresivnější než jiní psi. Plemeno s chováním psa téměř vůbec nesouvisí, říká nová studie

Pitbull není agresivnější než jiní psi. Plemeno s chováním psa téměř vůbec nesouvisí, říká nová studie
Zdroj: Unsplash/Christopher Ayme/na voľné použitie
NEWS VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Autoři studie došli k závěru, že plemeno téměř vůbec neovlivňuje osobnost psa – ve skutečnosti jde jen o 9procentní faktor.

Oddaný zlatý retrívr, tvrdohlavý bulldog, agresivní pitbull. Většina lidí předpokládá, že každé plemeno psa vykazuje určité dané osobnostní rysy. Nová studie zveřejněná 5. května v časopise Science však tuto domněnku vyvrací.

Autoři studie shromáždili informace o 31 415 psech a dospěli k závěru, že plemeno téměř vůbec neovlivňuje jeho osobnost – ve skutečnosti jde jen o 9procentní faktor.

Doporučeno
Kromě uprchlíků potřebují pomoc i zvířata. České útulky nabízejí péči, u pouličních psů by ale lidé měli být obezřetní Kromě uprchlíků potřebují pomoc i zvířata. České útulky nabízejí péči, u pouličních psů by ale lidé měli být obezřetní 6. března 2022 7:00

Vědci sekvenovali DNA psů

Výzkumníci spolu s Americkým kynologickým klubem zkoumali stereotypní názory na osobnostní rysy plemen – například, že labradoři jsou „přátelští“ a „společenští“, zatímco border kolie jsou „inteligentní“ a „energické“.

Následně vědci sekvenovali DNA tisíců psů, aby identifikovali jejich původ, a jejich majitelů se zeptali, jak se jejich psi většinou chovají.

pes
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Klíčová je výchova

Studie potvrdila, že některé stereotypní chování má genetický základ – výzkumníci například identifikovali spojení mezi původem border kolie a schopností dobře reagovat na výcvik.

Ukázalo se také, že některá pastevecká plemena, jako například německý ovčák, měla v porovnání s jinými plemeny tendenci být více učenlivá a více se vyhýbala ostatním psům. Trpasličí plemena, jako například německý špic, byla zase méně učenlivá, zároveň však s ovčákem sdílela „nespolečenskost“.

Na druhé straně, některé stereotypní chování nemělo žádný genetický základ. Výzkumníci nezjistili žádnou souvislost mezi původem labradorského retrívra a společenskostí vůči lidem, což je vlastnost, která se s tímto plemenem obecně pojí.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Autoři v závěru výzkumu připomněli, že psi byli v minulosti chováni zejména na funkční úkoly, jako je lov a pastva. Moderní šlechtění se objevilo až v polovině 19. století. Výzkumníci se shodli na tom, že plemeno spíše vypovídá o vzhledu psa, než o jeho chování. Klíčový je u každého psa výcvik i to, v jakém prostředí žije.

Domů
Sdílet
Diskuse