Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2022 19:20
Čas čtení 1:56
Vojtěch Vanda

Rusové v Mariupolu zabili 25 tisíc civilistů, tvrdí velitelé Azovu. Oficiální čísla přesně známá nejsou

Rusové v Mariupolu zabili 25 tisíc civilistů, tvrdí velitelé Azovu. Oficiální čísla přesně známá nejsou
Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Druhý nejvyšší velitel pluku Azov Svjatoslav Palamar a poručík Illia Samolienko se přímo z ocelárny Azovstal spojili přes Zoom s novináři na tiskové konferenci.

Ruská federace svou invazí na Ukrajinu zapříčinila smrt 25 tisíc mariupolských civilistů, uvedli v neděli na on-line tiskové konferenci zástupci pluku Azov, který jako poslední brání část ocelárny Azovstal, jenž ještě zůstala pod ukrajinskou kontrolou. Jedná se o jejich odhad, ne o oficiální údaj. Za pluk mluvili druhý nejvyšší velitel Svjatoslav Palamar a poručík Illia Samolienko. Novinářům předali poslední informace o situaci v Mariupolu jejich očima, informuje BBC a Guardian.

Doporučeno
Z ocelárny Azovstal v Mariupolu byli evakuováni všichni civilisté Z ocelárny Azovstal v Mariupolu byli evakuováni všichni civilisté 8. května 2022 9:10

Důstojníci pluku Azov potvrdili, že v posledních třech dnech probíhala evakuace civilistů. Údajně ale netuší, jestli byli evakuování všichni. „Od politiků jsme slyšeli, že evakuace byla úspěšná. Jenže během ní jsme přišli o dva vojáky a šest jich bylo zraněno. To je cena za evakuaci civilistů,“ uvedli.

„O evakuaci jsme žádali 2 a půl měsíce a až teprve nyní se nám povedlo evakuovat několik stovek lidí. Je to úspěch vyvážený slzami,“ dodali.

Co se týká vlády Ukrajiny, svět ji vidí jako silnou a odolávající. Zástupci Azovského pluku nicméně uvádí, že obrana Mariupolu se jí nepovedla. „Naše vláda nedokázala zachránit Mariupol. Říkají nám hrdinové, Není se ale čím chlubit, protože děláme svou práci. Hrdinové jsou vedle mě. Mnoho lidí položilo život za město, za stát a za občany Ukrajiny,“ řekl Samolienko.

Doporučeno
Prapor Azov, hajlující bojovníci a očištění od radikálů. Jejich současný stav nemůžeme s minulostí porovnávat, tvrdí analytici Prapor Azov, hajlující bojovníci a očištění od radikálů. Jejich současný stav nemůžeme s minulostí porovnávat, tvrdí analytici 14. března 2022 9:30

Azov: Nedostali jsme žádnou podporu

Vojáci také tvrdí, že se někteří vládní činitelé snažili o sabotáž obrany Ukrajiny již od roku 2014, kdy přišla anexe Krymu a povstání na Donbasu a v Luhansku. „Věděli jsme, že se blíží velká válka s Ruskem, na kterou jsme se připravovali. Azov nicméně nezískal ani Javeliny, ani výcvik. Všechno jsme si sehnali sami. Informace i munici,“ pokračovali.

Zástupcům Azova se nelíbí, že byli jak ruskou propagandou, tak západními médii označeni za radikály. „Radikálně jsme tak možná bránili naši zemi. Zasadili jsme nepříteli několik ošklivých ran, ale nedostali jsme žádnou podporu. Ani letadla, ani dělostřelectvo,“ řekli. Své minulosti se však nesnaží utéct. 

„Známe svou minulost. Jsme dobrovolníky od roku 2014 a mezi námi bylo mnoho různých lidí. Ale rozhodli jsme se opustit naši minulost a stát se profesionální jednotkou. Chtěli jsme vytvořit novou moderní ukrajinskou armádu a cvičit, jak se patří. Na nejvyšší úrovni,“ tvrdili.

Doporučeno
AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko 15. února 2024 10:00

Pozice Azovu je zhruba 100 kilometrů od ukrajinských linií. A přestože vědí, že nemají šanci přežít, vzdát se nehodlají. Každý vězeň je totiž prostředek k politickému vyjednávání a ústupkům. „Ruská propaganda zveřejnila, že zajali našeho vojáka. Na rameni měl velké tetování. Ukázali, že je naživu, a o pár dní později poslali jeho matce zprávu, že byl uškrcen. Vždy to tak dělají,“ prozradili praktiky nepřítele.

Samolienko uvedl, že pluk Azov mezi 24. únorem a 15. dubnem zlikvidoval v Mariupolu na 2500 ruských vojáků a 5000 vojáků zranil. 

Domů
Sdílet
Diskuse