Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2022 20:18
Čas čtení 1:16
Vojtěch Vanda

Guvernér Mississippi nevyloučil zákaz antikoncepce

Guvernér Mississippi nevyloučil zákaz antikoncepce
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition
NEWS ANTIKONCEPCE SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Pokud bude v USA zrušena platnost rozsudku, který zaručuje právo na potrat, republikánský guvernér Mississippi Tate Reeves nevylučuje zákaz některých forem antikoncepce.

Republikánský guvernér státu Mississippi v USA Tate Reeves nevyloučil zákaz některých forem antikoncepce v případě, že by byl zrušen rozsudek Roe v. Wade, jenž federálně garantuje právo na potrat. „Na tuto problematiku se v tuto chvíli nezaměřujeme,“ řekl novinářům.

Stát Mississippi má stejně jako více než polovina států v USA připraven „spouštěcí zákon“, jenž by v případě zrušení rozsudku o potratech v podstatě zakázal interrupce, informuje The Guardian.

Doporučeno
Oklahoma schválila zákon zakazující potraty po šestém týdnu těhotenství Oklahoma schválila zákon zakazující potraty po šestém týdnu těhotenství 29. dubna 2022 14:37

Provádění potratů právně umožňuje Američankám rozsudek v případu Roe v. Wade z roku 1973, kdy Nejvyšší soud legalizoval podle The New York Times potraty v celých Spojených státech. Tehdejší rozhodnutí zrušilo zákony v mnoha státech, které potraty zakazovaly. Zároveň v něm bylo uvedeno, že se nemůže potrat zakázat před bodem známým jako životaschopnost plodu, kdy plod může přežít mimo dělohu. Tehdy to bylo 28 týdnů.

V létě se ale může stát, že tento zákon přestane platit. Na veřejnost unikl návrh rozhodnutí Nejvyššího soudu, který měl být podporován pěti konzervativními soudci z celkového devítičlenného soudu. V momentě, kdy by se tak stalo, mohou jednotlivé americké státy přistoupit k potratům jinak a vydávat v této problematice vlastní zákony a omezení.

Stát Mississippi má připraven „spouštěcí zákon“, který v případě, že původní rozsudek Nejvyššího soudu přestane platit, postaví mimo zákon prakticky všechny potraty s výjimkou případů, kdy byla žena znásilněna, nebo situace, kdy by mohl být ohrožen život matky. To Reeves potvrdil v neděli na CNN.

Guvernér se v rozhovoru odvolával na sousední Louisianu, kde republikáni předložili návrh zákona, v němž by na potrat bylo pohlíženo jako na vraždu. Při otázce na antikoncepci mluvil v hádankách – nepotvrdil, ale hlavně nevyvrátil, že by mohla být antikoncepce zakázána. Dokonce ani rezolutně neodmítl, že v případě, kdy by bylo zjištěno, že lékař provedl potrat, by dotyčný lékař neskončil ve vězení.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

„Nemyslím si, že budete navštěvovat lékaře provádějící potraty, pokud máme státní zákon, který říká, že nejsou přípustné. Samozřejmě s výjimkou situací, které jsme již zmínili,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse