Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 7:34
Čas čtení 1:17
Adam Novosad TASR

USA přijaly zákon, díky kterému na Ukrajinu pošlou vojenskou pomoc za miliardy dolarů

USA přijaly zákon, díky kterému na Ukrajinu pošlou vojenskou pomoc za miliardy dolarů
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Spojené státy americké mají s tímto zákonem zkušenosti už z dob druhé světové války.

Americký prezident Joe Biden v pondělí podepsal zákon, který umožní urychlit dodávky zbraní na Ukrajinu. Zákon známý jako Lend-Lease Act je přitom založen na opatření z dob druhé světové války, které pomohlo Spojeným státům a jejich spojencům porazit nacistické Německo.


Zákon o půjčce a pronájmu, jak zní oficiální název legislativy, který zefektivní dodávání zbraní na Ukrajinu, je podle Bílého domu založen na programu z dob druhé světové války, který pomohl Evropě ubránit se proti nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Zákon počítá s tím, že USA mohou Ukrajinu efektivně zásobovat vojenskou pomocí, aniž by předem očekávaly platby za její dodání.

Doporučeno
Praha odebere čestné občanství maršálu Koněvovi Praha odebere čestné občanství maršálu Koněvovi 9. května 2022 15:56

Americký prezident přitom zdůraznil, že zákon podepisuje den poté, co si Spojené státy a země západní Evropy připomněly porážku Hitlerova Německa v roce 1945. USA během druhé světové války pomáhaly Spojencům v Evropě prostřednictvím stejnojmenného zákona již předtím, než oficiálně vstoupily do války.

Paradoxem dnes zůstává, že pomocí zákona Lend-Lease Act obdržel ve válečných letech rozsáhlou podporu i Sovětský svaz, který by podle mnohých bez techniky, zbraní, munice a potravinových zásob z USA nebyl schopen proti nacistům bojovat tak úspěšně.

Joe a Jill Bidenovi při projevu ke svým stoupencům ve městě Wilmington ve státě Delaware. Dne 4. listopadu své voliče informoval, že je na dobré cestě ve volbách zvítězit.
Joe a Jill Bidenovi při projevu ke svým stoupencům ve městě Wilmington ve státě Delaware. Dne 4. listopadu své voliče informoval, že je na dobré cestě ve volbách zvítězit. Zdroj: TASR/AP

Biden prohlásil, že Vladimir Putin podle něj momentálně nemá řešení pro válku na Ukrajině. Putin se podle něj mylně domníval, že invaze na Ukrajinu rozdělí Severoatlantickou alianci a Evropskou unii.

„Jsem přesvědčen, že Putin věřil, že dokáže zlomit NATO, že věřil, že rozbije Evropskou unii,“ uvedl Biden, podle kterého se Západ místo toho společně postavil na stranu Ukrajiny. Putina vnímá jako vypočítavého lídra, který však v aktuální situaci nevnímá realitu a sám přemýšlí, jak ve válce pokračovat či kdy ji ukončit. „Snažím se přijít na to, co s tím uděláme,“ zamyslel se Biden.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Šéf Bílého domu uvedl, že si uvědomuje, že Spojené státy vynaložily na pomoc Ukrajině už několik miliard dolarů. „Cena za boj je vysoká, ale ustupování agresi by bylo ještě dražší,“ konstatoval Biden. Od začátku ruské vojenské invaze doručily Spojené státy na Ukrajinu zbraně a munici v hodnotě přes 3,7 miliard dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse