Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 9:01
Čas čtení 1:06
Adéla Ježková

Ukrajinský psí hrdina Patron dostal medaili od prezidenta Zelenského za nalezení více než 200 min

Ukrajinský psí hrdina Patron dostal medaili od prezidenta Zelenského za nalezení více než 200 min
Zdroj: Ministerstvo obrany Ukrajiny
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jack Russell teriér Patron je považován za symbol odporu proti Rusku.

Patron, dvouapůlletý Jack Russell, a jeho páníček Mychajlo Iliev ze Služby civilní ochrany obdrželi ocenění za nalezení více než 200 min z rukou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na slavnostním ceremoniálu v Kyjevě. Informoval o tom deník The Guardian.

Zelenskyj předal ocenění na tiskové konferenci spolu s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, který v neděli nečekaně navštívil zemi. Když Patronovi předávali ocenění, Trudeau ve vtipu hledal po kapsách psí pamlsky. Patron štěkal a nadšeně vrtěl ocasem. 

Teriér, jehož jméno v ukrajinštině znamená „munice“, vyčmuchává ruské miny a výbušniny ve městě Černihiv na severovýchodě země. Stal se národním symbolem ukrajinského odporu proti Rusku a pravidelně se objevuje ve videích na oficiálních ukrajinských sociálních sítích.

Doporučeno
USA přijaly zákon, díky kterému na Ukrajinu pošlou vojenskou pomoc za miliardy dolarů USA přijaly zákon, díky kterému na Ukrajinu pošlou vojenskou pomoc za miliardy dolarů 10. května 2022 7:34

Podle serveru NPR jej Zelenskyj označil za „malého, ale velmi slavného sapéra“ (sapér je archaický výraz pro příslušníka ženijního vojska, pozn. red.).

„Dnes chci ocenit ty ukrajinské hrdiny, kteří již naši zemi odminovávají. A spolu s našimi hrdiny i Patrona, který pomáhá nejen zneškodňovat výbušniny, ale také učit naše děti potřebným bezpečnostním pravidlům v oblastech, kde hrozí nebezpečí zaminování,“ dodal ukrajinský prezident.

Doporučeno
Tohle je pes Patron, ukrajinský válečný hrdina, který našel už 90 bomb Tohle je pes Patron, ukrajinský válečný hrdina, který našel už 90 bomb 27. dubna 2022 13:53

Podle serveru Today byl teriér profesionálně vycvičen kynology, ale až na začátku války se přeorientoval na „vyčenichání“ min. Nyní umí rozpoznat střelný prach – když jej ucítí, dá signál svému páníčkovi, který pak společně se svými lidskými kolegy najde a zneškodní zařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse