Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 17:30
Čas čtení 1:17
Ilona Hobzová

Česká matka, které norské soudy odebraly děti, se stížností neuspěla. „Je symbolem boje proti bezpráví,“ říká europoslanec

Česká matka, které norské soudy odebraly děti, se stížností neuspěla. „Je symbolem boje proti bezpráví,“ říká europoslanec
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Eva Michaláková u Evropského soudu pro lidská práva neuspěla.

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) se nebude zabývat případem, kdy norské soudy v roce 2011 odebraly české matce Evě Michalákové dva syny. Rozhodnutí, které padlo letos v lednu a proti kterému Michaláková vznesla stížnost, v úterý označil soud za pravomocné. Informoval o tom web ČT24.

Doporučeno
Johanna Nejedlová: Debata o feminismu v Česku stagnuje. Třeba přijde čas, kdy budu moci hrdě hlásat, že jsem aktivistka Johanna Nejedlová: Debata o feminismu v Česku stagnuje. Třeba přijde čas, kdy budu moci hrdě hlásat, že jsem aktivistka 10. května 2022 7:00

Norsko právo matky neporušilo

Norsko podle rozhodnutí Evropského soudu ve Štrasburku neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života a tamní soud dostatečně vysvětlil, proč matka své děti nesmí vídat. „Jak vyplývá i z rozsudku štrasburského soudu, paní EM má možnost se znovu obrátit na norské soudy se žádostí o vrácení dětí do péče, respektive o stanovení styku,“ cituje ČT24 tiskovou zprávu Kanceláře vládního zmocněnce.

Zdechovský: Symbol boje proti bezpráví

To, že Michaláková se stížností neuspěla, potvrdil na Twitteru i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Případ Michalákové podle něj pomohl hodně rodičům získat své děti zpět a otevřít řadu kontroverzních kauz, které se týkaly Barnevernet (norská instituce zajišťující sociálně-právní ochranu nezletilých dětí a mládeže, pozn. red.). „Přestože ve svém podání v ESLP neuspěla, stala se symbolem boje proti bezpráví, kterého se Norsko vůči ní a její rodině dopustilo,“ uvedl europoslanec.

Eva se s manželem Josefem Michalákem usadila v Norsku v roce 2005. Toho roku se jim narodil syn Denis, o tři roky později David. O odebrání dětí rozhodla norská sociální služba 18. května 2011. Důvodem bylo podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. I když následné policejní vyšetřování podezření nepotvrdilo, od února 2012 žijí bratři v pěstounských rodinách. Rodičovských práv zbavily úřady Michalákovou v roce 2015.

Domů
Sdílet
Diskuse