Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 15:30
Čas čtení 1:54
Martin Mičuda

Nový Range Rover Sport je tady. Sází na minimalismus, špičkové technologie a velkou paletu motorů

Nový Range Rover Sport je tady. Sází na minimalismus, špičkové technologie a velkou paletu motorů
Zdroj: Land Rover
TECH
Uložit Uložené

Třetí generace představuje progres ze všech stránek.

Poté, co Land Rover loni představil zcela nový Range Rover, přichází čas i na jeho sportovnější variantu. Britové tak podle plánů v uplynulých hodinách světu ukázali Range Rover Sport třetí generace. Vzhled exteriéru je obnovený pouze horizontálně orientovanými koncovými LED světly a několika modernějšími detaily.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme BMW, které vypadá zvláštně, ale z technické stránky je to nejlepší elektrické SUV, jaké jsme zažili Vyzkoušeli jsme BMW, které vypadá zvláštně, ale z technické stránky je to nejlepší elektrické SUV, jaké jsme zažili 14. dubna 2022 12:30

Charakteristická maska ​​či tradiční profil karoserie se nemění. Zevnějšek je však o něco více uhlazený a minimalistický. Díky decentně zaobleným hranám, dosud vůbec největšímu zadnímu spoileru a zapuštěným klikám má součinitel aerodynamického odporu vzduchu hodnotu jen 0,29. Přední užší světlomety získaly novou Digital-LED technologii, kterou na každé straně tvoří až 1,3 miliony mikrozrcadel. Ani tentokrát nebude chybět možnost zvolit si černou střechu, novinkou jsou 23" disky kol.

Land Rover, Range Rover Sport,
Zdroj: Land Rover

Minimalismus a moderní technologie

Zásadní změnou prošel interiér. Jeho součástí je minimalistický a čistý design, který je doplněný velkými displeji. Před řidičem se nacházejí digitální budíky, které mají až 13,7", zatímco centrem palubní desky je decentně zakřivený dotykový displej o velikosti 13,1". Jedná se tedy o největší obrazovky, které značka Land Rover dosud použila. O multimediální prostředí se stará infotainment Pivi Pro, který je ovladatelný i hlasem, nechybí bezdrátová podpora Apple Car Play a Android Auto.

Doporučeno
Nejnovější i30 N si nás získalo ještě více než doposud, jeho nová automatická převodovka přináší hned 5 benefitů Nejnovější i30 N si nás získalo ještě více než doposud, jeho nová automatická převodovka přináší hned 5 benefitů 19. dubna 2022 12:30

Range Rover Sport nabízí mezigeneračně více prostoru pro cestující. V zadní části mají pasažéři o 31 milimetrů více místa pro nohy. Sedadla mohou mít kromě vyhřívání i ventilování, masážní funkce a elektronické nastavení až ve 22 směrech. O zvukovou kulisu v kokpitu se stará audiosystém Meridian Signature Sound System s 29 reproduktory a zesilovačem o výkonu až 1 430 kW.

Land Rover, Range Rover Sport,
Zdroj: Land Rover

Velkolepá nabídka motorizací

Na výběr bude osm motorů. Ty jsou i elektrifikovány, přičemž již v roce 2024 je doplní i výlučně elektrická varianta. Land Rover nabízí plejádu 3litrových šestiválců, kterým kraluje 4,4litrový motor V8 z dílny BMW (nahrazuje kompresorem přeplňovaný 5litr).

  • D250 – 3litrový naftový šestiválec, mild-hybrid, 183 kW/250 koní
  • D300 – 3litrový naftový šestiválec, mild-hybrid, 221 kW/300 koní
  • D350 – 3litrový naftový šestiválec, mild-hybrid, 257 kW/350 koní
  • P360 – 3litrový benzínový šestiválec, mild-hybrid, 265 kW/360 koní
  • P400 – 3litrový benzínový šestiválec, mild-hybrid, 294 kW/400 koní
  • P440e – 3litrový benzínový šestiválec, plug-in hybrid, 324 kW/440 koní
  • P510e – 3litrový benzínový šestiválec, plug-in hybrid, 375 kW/510 koní
  • P530 – 4,4litrový benzínový osmiválec, 390 kW/530 koní

Plug-in hybridy jsou vybavené elektromotorem o výkonu 105 kW/143 koní, přičemž zdrojem jeho energie je akumulátor o velikosti až 38,2 kWh. Automobilka tak deklaruje, že za ideálních podmínek lze pouze na elektrickém pohonu absolvovat přes sto kilometrů. Všechny verze mají standardní pohon obou náprav, vzduchový podvozek a 8stupňovou automatickou převodovku ZF.

Doporučeno
SP48 Unica je speciální jednokusové Ferrari, které vzniklo podle představ bonitního zákazníka SP48 Unica je speciální jednokusové Ferrari, které vzniklo podle představ bonitního zákazníka 9. května 2022 15:30

Přítomnost zcela nové architektury MLA-Flex zaručila nejen efektivní uložení akumulátorů v podlaze, ale také zástavbu modernějších komponentů. Velkou novinkou je to, že Range Rover získává již v základu dodávaný systém natáčení zadních kol, jejichž vychýlení je přitom v úhlu až 7,3 stupně. Nový Range Rover nejprve uvede do prodeje First Edition, která doplní tradiční stupně výbavy – S, SE, HSE a Autobiography. Základní cena na našem trhu by měla být na úrovni zhruba 2,5 milionů korun.

Land Rover, Range Rover Sport,Land Rover, Range Rover Sport,Land Rover, Range Rover Sport,Land Rover, Range Rover Sport,
Zobrazit galerii
(17)
Zpět
Sdílet
Diskuse