Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 16:45
Čas čtení 0:51
Jana Chovancová TASR

Kolaborující politici z Chersonu žádají automatické připojení území k Rusku. Kreml naznačuje, že proběhne referendum

Kolaborující politici z Chersonu žádají automatické připojení území k Rusku. Kreml naznačuje, že proběhne referendum
Zdroj: TASR/AP Mikhail Metzel, Sputnik
POLITIKA RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Mluvčí Kremlu uvedl, že o osudu Chersonské oblasti musí rozhodnout jeho obyvatelé.

Představitel proruské kolaborantské správy v ukrajinské Chersonské oblasti se vyjádřil, že požádá Vladimira Putina o anexi tohoto regionu. Cherson je první a jediné větší město, které se od začátku invaze podařilo Rusům dobýt. Informuje o tom The Guardian a DW.

„Bude podána žádost, aby se Chersonská oblast stala plnohodnotným subjektem Ruské federace,“ komentoval pro novináře situaci zástupce šéfa proruské vojenské a civilní správy oblasti Kyrylo Stremousov. Podle něj by se tak mohlo stát do konce letošního roku.

Podle Stremousova v současnosti neexistují plány na vyhlášení „Chersonské lidové republiky“ po vzoru samozvaných separatistických republik v Donbasu.

„Město Cherson je Rusko. Na území Chersonské oblasti nevznikne žádná CHLR (Chersonská lidová republika), nebudou ani žádná referenda. Bude dekret založený na žádosti chersonského oblastního vedení adresovaný prezidentovi Ruské federace a bude tam žádost o zahrnutí oblasti mezi plnohodnotné regiony Ruské federace,“ citovaly Stremousova slova ruské státní tiskové agentury.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale krátce nato reagoval, že o osudu Chersonské oblasti musí rozhodnout její obyvatelé. Peskov se rovněž vyjádřil, že takové rozhodnutí musí mít „jasný právní základ“. Jak konkrétně mají rozhodnout obyvatelé a zda má jít v představách Kremlu o referendum, Peskov neupřesnil. 

Přestože boje v tomto regionu stále přetrvávají, Rusové tvrdí, že ovládají celou Chersonskou oblast. Ukrajinská armáda však v posledních týdnech rovněž oznámila dobytí některých tamních vesnic.

Zpět
Sdílet
Diskuse