Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 19:28
Čas čtení 0:34
Jana Chovancová TASR

Ruský plyn nahradia Bulhari dodávkami z USA. Platiť budú menej než doteraz

NEWS
Uložit Uložené

Po tom, čo sa Bulharsko odmietlo prispôsobiť ruskej požiadavke platiť za plyn v rubľoch, uzatvorilo dohodu o jeho dodávkach s USA.

Bulharská vláda informovala, že ich krajina bude od júna dovážať skvapalnený zemný plyn (LNG) z USA. Ruský plynárenský koncern Gazprom koncom apríla zastavil dodávku plynu nielen Bulharsku, ale aj Poľsku. Dôvodom bolo, že oba štáty sa odmietli prispôsobiť tlaku Kremľa a platiť za dodávky v ruských rubľoch. 

USA s Bulharskom uzatvorili dohodu počas schôdze bulharského premiéra Kirila Petkova a americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej vo Washingtone. „Od júna by sme mali začať dostávať LNG z USA, a to za cenu nižšiu, než akú si účtuje Gazprom,“ uviedla bulharská vláda.

Bulharsko predtým dovážalo až 90 percent zemného plynu z Ruska, čo ročne predstavovalo takmer 3 miliardy kubických metrov. 

S cieľom nahradiť výpadok dodávok z Ruska začala balkánska krajina rokovať o zvýšení dodávok LNG s Azerbajdžanom, ako aj o jeho dodávkach prostredníctvom terminálov v Grécku a Turecku. Bulharsko takisto vyzvalo krajiny na spoločné nákupy plynu v rámci Európskej únie. 

Domů
Sdílet
Diskuse