Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 9:05
Čas čtení 0:51
Daniel Mikolášik

Španělsko chce pro ženy zavést tzv. menstruační volno. V případě silných bolestí mohou odpočívat až tři dny

Španělsko chce pro ženy zavést tzv. menstruační volno. V případě silných bolestí mohou odpočívat až tři dny
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman
ZDRAVÍ ŠPANĚLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Silnými menstruačními bolestmi trpí přibližně jedna třetina žen.

Španělská vláda předložila návrh zákona, který by ženám při silných menstruačních bolestech umožňoval každý měsíc čerpat třídenní placené volno. Návrh zákona by měla vláda podle reformního plánu schválit příští týden. Pokud by reforma prošla, Španělsko by se stalo první evropskou zemí, která zavede tzv. „menstruační volno“.

Jak informuje The Telegraph, v současnosti poskytují takovou formu dovolené například země jako Japonsko, Jižní Korea, Indonésie či Zambie. Podle Španělské gynekologicko-porodnické asociace přibližně jedna třetina menstruujících žen trpí silnými bolestmi známými jako dysmenorea.

Doporučeno
V těchto zemích mají ženy právo na „menstruační dovolenou“ už desítky let. Mnohé ji však nevyužívají V těchto zemích mají ženy právo na „menstruační dovolenou“ už desítky let. Mnohé ji však nevyužívají 27. listopadu 2020 7:24

Japonsko zavedlo „menstruační volno“ ještě v roce 1947

V Japonsku mají ženy nárok na extra volno od roku 1947. Zákon měl ženy během bolestivých dnů chránit před náročnou fyzickou prací a nevhodnými hygienickými podmínkami. Menstruační dovolenou si ženy mohou vzít v případě, že mají „výjimečně těžký“ průběh menstruace.

Dysmenorea je výjimečně silná bolest při menstruaci, která ovlivňuje běžné denní aktivity. Je to poměrně frekventovaná diagnóza. Podle odhadů jí trpí více než polovina žen. Není však dostatečně často diagnostikována. Její symptomy zahrnují akutní bolest břicha, bolest hlavy, průjem a horečku.

Volno během menstruace v Japonsku zpočátku využívala více než čtvrtina žen. Průzkum z roku 2017 však odhalil, že dnes jej využívá jen 0,9 % žen. Podle Jumiko Murakami, šéfky tokijské pobočky OECD, za to může zejména to, že ženy o této možnosti nevědí, navíc se za menstruaci i stydí.

menštruácia, menštruačné bolesti, žena
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman
Zpět
Sdílet
Diskuse