Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 12:04
Čas čtení 1:06
Tereza Šnajdrová

Život k nezaplacení: 12 % českých domácností musí vyžít se 100 korunami na člověka na den

Život k nezaplacení: 12 % českých domácností musí vyžít se 100 korunami na člověka na den
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití
NEWS FINANCE
Uložit Uložené

Český rozhlas ve spolupráci s agenturou PAQ Research spustil projekt Život k nezaplacení, pomocí kterého mapuje finanční situaci českých domácností.

Inflace roste, ceny se zvedají a čím dál více českých domácností se potýká s chudobou. Právě na finanční situaci českých domácností se rozhodl zaměřit Český rozhlas, který ve spolupráci s agenturou PAQ Research spustil projekt Život k nezaplacení. Z prvních shromážděných dat vyplývá, že až 12 % českých domácností musí vyžít se 100 korunami na člověka na den.

Doporučeno
Deštník proti drahotě: Vláda chce lidem pomoci s růstem cen, spustila nový web Deštník proti drahotě: Vláda chce lidem pomoci s růstem cen, spustila nový web 12. května 2022 16:07

Český rozhlas prostřednictvím projektu Život k nezaplacení zkoumá, jak české domácnosti vycházejí s penězi v době plné zdražování. Z průzkumu, který vznikl pod agenturou PAQ Research, vyplývá, že 12 % českých domácností musí vyžít se 100 korunami na člověka na den (tedy s třemi tisíci korun na měsíc). Z těchto peněz, které jim zbydou po zaplacení nákladů na bydlení a potravin, pak lidé musí zaplatit dopravu, zdravotní péči, oblečení, účty za telefon, vzdělávání, rekreaci a další.

Počet takových rodin se od listopadu 2021 zvýšil o 3 %. To, zda bude chudých domácností přibývat, bude Český rozhlas zkoumat až do podzimu.

„Nejde o propad celé společnosti do chudoby, ale některých skupin se to týká víc než jiných,“ okomentoval průzkum sociolog Daniel Prokop. Chudoba podle něj nejvíce narostla u lidí, kteří mají děti a po zaplacení nákladů na bydlení a potravin jim zbylo jen 37 % příjmu, u samoživitelů a osamocených seniorů, ale také u lidí, kteří žijí v Karlovarském nebo Ústeckém kraji. 

Inflace či zdražování energií a hypoték nemá vliv pouze na domácnosti, které žijí v chudobě. Existují tací, kteří jsou kvůli velkým výdajům tlačeni ze střední třídy do nižší. „Jsou tu lidé, kteří se sice nepropadají do chudoby, ale kvůli vysokým výdajům za energie jsou tlačení ze střední do nižší třídy,“ dodal Prokop s tím, že v tomto případě nastal nárůst z 12 na 21 %.

Domů
Sdílet
Diskuse