Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 12:32
Čas čtení 0:39
Tereza Šnajdrová

Mladí Němci by od státu mohli obdržet dědictví. K 18. narozeninám by dostali 500 tisíc korun

Mladí Němci by od státu mohli obdržet dědictví. K 18. narozeninám by dostali 500 tisíc korun
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/volně k použití
NEWS NĚMECKO
Uložit Uložené

Německý poslanec Carsten Schneider navrhuje, aby všichni Němci k 18. narozeninám dostali od státu „základní dědictví“. To by podle něj mohlo být ve výši 20 tisíc eur (tedy půl milionu korun).

Sociální nerovnost je problémem v mnoha zemích a německý poslanec Carsten Schneider přichází s nápadem, jak přispět k posunu. Všem Němcům, kteří oslaví 18. narozeniny, by podle něj stát mohl darovat „základní dědictví“ ve výši 20 tisíc eur (tedy 500 tisíc korun), informují Spiegel a Berliner Zeitung.

Doporučeno
V pátek se v Česku otevřel nejdelší visutý most pro pěší na světě. Sky Bridge 721 se místy tyčí až 95 metrů nad zemí V pátek se v Česku otevřel nejdelší visutý most pro pěší na světě. Sky Bridge 721 se místy tyčí až 95 metrů nad zemí 13. května 2022 10:27

„Pro velkou část obyvatel, zejména v metropolích, už není reálné mít nějaký majetek. Základní dědictví by bylo zajímavým nástrojem, jak tento vývoj zastavit a zajistit mladým lidem spravedlivější start,“ uvedl Carsten Schneider ze Sociálnědemokratické strany Německa.

Základní dědictví pro mladé by se mohlo financovat zvýšením dědické nebo majetkové daně. Jeho zavedením by se snížila majetková nerovnost v Německu, která se stále zvyšuje, a zároveň by se snížil i Giniho koeficient (koeficient vyjadřuje rozložení bohatství ve společnosti, pozn. redakce), a to o 5 až 7 %.

„Vystavujeme se riziku, že rentiérská společnost, která žije z dědictví, se odtrhne od normální pracující společnosti,“ dodal Carsten Schneider s tím, že finanční obnos by mladí mohli použít ke vzdělání, podnikání nebo jako zálohu na nemovitost. 

Anketa:
Mělo by se podle tebe „základní dědictví“ zavést i v Česku?
Určitě ano.
Ne, nepotřebujeme ho.
Určitě ano.
73 %
Ne, nepotřebujeme ho.
27 %
Domů
Sdílet
Diskuse